5. jul. 2024

Robotplæneklipperguide

Guide til valg af den rette robotplæneklipper

Skal du ud at anskaffe dig en robotplæneklipper for første gang, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilken robotplæneklipper der passer bedst til dit behov. En robotplæneklipper er et oplagt valg, til dig der ikke ønsker at bruge tid på græsslåningen. Når først robotplæneklipperen er indstillet korrekt, så klarer den resten selv. Den kan endda selv finde hjem til ladestationen, når den er ved at løbe tør for strøm via afgrænsningskablet.

Her i guiden kan du blive klogere på, hvilke 4 egenskaber du skal overveje, før du anskaffer dig en robotplæneklipper.

Se udvalget af robotplæneklippere

 

 

 

 

 

 

 

4 egenskaber der er værd at overveje, når du skal vælge robotplæneklipper

1. Det første du skal tænke på er, hvor stor din græsplæne er. Der er nemlig stor forskel på, hvor store arealer de forskellige modeller kan klare.
Har du en stor rektangulær græsplæne, er en robotplæneklipper med en bred klippebredde at foretrække. Den skal derved ikke køre så mange gange og vil også blive hurtigere færdig.

Har du en mindre have med mange bede, skal du gå efter en robotplæneklipper med en smallere klippebredde, så den bedre kan komme ind i afkroge af haven. Du kan bruge filteret havestørrelse.

 

2. En anden ting du skal overveje, er havens udformning. Har du mange små områder med græs eller smalle græspassager, skal du gå efter en robotplæneklipper, der kan indstilles til zone-klipning, hvor den kan klippe i flere zoner uafhængig af hinanden. Det eneste krav er, at robotplæneklipperen skal kunne køre på en smal passage mellem de forskellige zoner.

 

3. Det tredie du skal tage stilling til er, om din have har mange skråninger eller er meget ujævn. Det er nemlig ikke alle robotplæneklippere, der er velegnede til meget stejle skråninger.

 

4. Det sidste du kan overveje er, om den skal kunne navigere med eller uden guide- og afgrænsningskabel. Installationen af et guide- og afgrænsningskabel kan være tidskrævende, men giver pålidelig og præcis styring. Modeller uden kabler er nemmere at opsætte, men kontroller at de har pålidelige navigationssystemer, især i komplekse haver.

Få overblikket med Google Earth og opmål græsplænens kvadratmeter

Sådan gør du (desktop)

  1. Gå til Google Earth
  2. Tryk på søg ikonet øverst i venstre hjørne og indtast vejnavn, husnummer og postnummer
  3. Vælg adressen. Og så ser du adressen i et luftfoto
  4. Vælg lineal ikonet øverst i venstre hjørne
  5. Zoom ind på den ønskede placering af terrassen
  6. Klik med musen i et hjørne af det område, som skal opmåles, og klik videre rundt langs kanten, indtil området er indrammet.
  7. I øverst højre hjørne ser du områdets m2 og omkredsen.

Andre nyttige funktioner for robotplæneklippere

Tyverisikring

Andre funktioner du skal overveje inden du anskaffer dig en ny robotplæneklipper er blandt andet tyverisikring. På nogle modeller anvendes en pinkode mens andre er udstyret med en alarm, som aktiveres, hvis robotten fjernes fra det område, som den er programmeret til at klippe.

Styring via en app

I stedet for at indstille robotplæneklipperen direkte på et display på maskinen, kan nogle modeller indstilles via en app på din smartphone. Det kan være fjernstyring af start- og stopfunktioner, tidsplaner, klippezoner og -højde, GPS sporing, notifikationer om eventuelle fejl og meget mere. Ideen er at appen skal give dig en øget fleksibilitet og kontrol, hvilket gør det lettere at holde din græsplæne velplejet og optimere plæneklipperens ydeevne.

Regnsensor

De fleste modeller er med en regnsensor, hvor robotplæneklipperen selv kører tilbage til ladestationen, hvis regnvejret bliver for voldsomt. Ligesom mange af modellerne på markedet er med forhindringssensor, der gør at den kan køre uden om forhindringer den møder på sin vej samt tilt- og løftesensor, der gør at robotplæneklipperen automatisk slukker, hvis den bliver løftet eller vælter.

 

Hvordan kommer du godt i gang med din nye robotplæneklipper?

Inden du slipper din nye robotplæneklipper løs i haven, skal du afgrænse det område som robotplæneklipperen skal køre på, så den ikke ødelægger blomsterbede og andet. Samt et guidekabel så den kan finde tilbage til ladestationen. Det gør du ved hjælp af et guide- og afgrænsningskabel. Der følger en god manual med i kassen og ofte er der en henvisning til en udførlig video. Giv dig god tid til at planlægge installationen og heldigvis skal det kun gøres en gang og derefter kan du tilrette.

Afgrænsningskablet skal ligge langs kanten af græsplænen og der må ikke være brud undervejs. Kablet kan oftest ligge direkte på jorden og fastgøres med de medfølgende pløkker. Med tiden vil afgrænsningskablet blive skjult af græsset og derved blive helt usynligt.
Når du fastgør kablet med pløkker og ikke graver det helt ned, kan du også nemt justere kablet i løbet af de første par uger du bruger robotplæneklipperen.

Det er en god idé at starte med at finde den helt rigtige placering af ladestationen til din robotplæneklipper. Her skal du både overveje strømforsyningen, men også at opladerstationen ikke står et sted i haven, hvor der ofte er meget trafik frem og tilbage eller midt i fodboldbanen. Det kan også være sy du gerne vil placere den et mindre synligt sted i haven, så du for eksempel ikke kan se den fra din terrasse, stuevindue eller ude fra vejen.

Nogle forhindringer i haven som for eksempel gyngestativet eller større træer, kan robotplæneklipperens sensorer selv registrere og køre ude om. Andre ting som for eksempel blomsterbede eller havedammen, bør du afskærme med afgrænsningskablet for at undgå ulykker.

Indstilling af robotplæneklipperen

Langt de fleste robotplæneklippere leveres med en relativ nem indstilling, hvor du følger producentens instruktioner for den indledende opsætning. Det inkluderer normalt at programmere tidsplaner, indstille klippehøjde og klippezoner.

Vil du gerne have at din robotplæneklipper kører på bestemte tidspunkter, kan du indstille dette. Alt efter hvilket mærke, er det forskelligt hvordan dette indstilles. På nogle robotplæneklippere kan det gøres på selve maskinen, mens andre kan styres ved hjælp af en app. Læs altid den medfølgende vejledning eller se leverandørens video.

Planlæg vedligeholdelse af maskinen og kabler. Det kan omfatte rengøring af plæneklipperen, kontrol af kablet, fjern irring på klipperens ladesko og kig efter om skæreknivene skal udskiftes. Så får du en optimal funktion og klipning af græsplænen.

Usikker på om en robotplæneklipper er det rette valg for dig? 

Selvom robotplæneklippere er fantastiske til mange haver, er det forståeligt, at du foretrækker den traditionelle metode. Overvejer du en mere konventionel plæneklipper, hvad enten det er el-, benzin- eller batteridrevet, har vi også et bredt udvalg klar til dig. Se vores udvalg af plæneklippere.

Ønsker du mere vejledning om, hvordan du vælger den perfekte plæneklipper? Læs vores omfattende plæneklipperguide.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.