31. jan. 2025
Huset og haven i januar
Januar markerer begyndelsen på et nyt år, og selvom vinteren stadig har godt fat, er der stadig opgaver at tage fat på – både i huset og haven. "Årets gang i huset og haven" er en månedlig guide, der hjælper dig med at holde styr på vigtige vedligeholdelsesopgaver og forberedelser, så dit hjem og din have altid er i topform. I denne guide finder du inspiration til, hvordan du bedst bruger januar på at gøre huset mere energieffektivt, rydde op i gemmerne og forberede haven på de kommende sæsoner.
Se årets gang i huset og haven
Indholdsfortegnelse
- Huset og haven i januar
- Indholdsfortegnelse
- Hvilke opgaver skal du klare indenfor i huset i januar?
- Tjek dit hjem for kuldebroer og energitab
- Vedligeholdelse af fuger i badeværelset og køkkenet
- Gennemgå og opgrader belysningen i hjemmet
- Oprydning og organisering – Start året med en frisk begyndelse
- Haven i januar
- Giv græsplænen ro
- Gør rent i drivhuset
- Vask dine krukker og pas på dem over vinteren
- Planlæg næste sæson
- Er haveredskaberne klar?
- Køb frø og sæt dem til spiring
- Fjern sne fra planter
- Mad og drikke til fuglene
Hvilke opgaver skal du klare indenfor i huset i januar?
Vinteren er en ideel tid til at tage fat på vedligeholdelse og forbedringer indendørs. Her er nogle af de vigtigste opgaver, du kan fokusere på i januar.
Tjek dit hjem for kuldebroer og energitab
Januar er en oplagt måned til at tjekke, om der er steder i dit hjem, hvor kulden trænger ind, eller hvor varmen siver ud. Vinduer og døre er ofte de største syndere, og hvis tætningslisterne er slidte, kan det mærkes på både indeklimaet og varmeregningen. En gennemgang af isoleringen på loftet kan også være en god investering, da det hjælper med at holde varmen inde. Med en varmefølsom app eller et termometer kan du lokalisere kuldebroer og finde ud af, hvor der bør sættes ind.
- Undersøg vinduer og døre
- Tjek tætningslister, og udskift dem, hvis de er slidte.
- Tjek loftsisoleringen
- Er der steder, hvor varmen siver ud? Overvej at forbedre isoleringen.
- Brug en varmefølsom detektor
- Det kan hjælpe dig med at identificere kuldebroer.
Hos 10-4.dk finder du tætningslister, isoleringsmaterialer, varmefølsom detektor og alt, hvad du skal bruge for at holde på varmen.
Vedligeholdelse af fuger i badeværelset og køkkenet
Fugerne i dit badeværelse og køkken spiller en vigtig rolle i at holde fugt væk fra vægge og gulve. Med tiden kan de dog blive misfarvede, begynde at smuldre eller danne skimmel, hvilket kan føre til fugtskader og dårlig hygiejne. Januar er en ideel måned til at tjekke, om fugerne trænger til en grundig rengøring eller måske endda en udskiftning.
Hvis fugerne blot er blevet mørke eller beskidte, kan en rensning med et effektivt fugerensemiddel og en fugebørste ofte gøre en stor forskel. Men hvis fugerne er begyndt at krakelere eller løsne sig, bør de udskiftes for at forhindre fugtskader. Det kræver blot en fugeskærer til at fjerne de gamle fuger, en ny elastisk fuge og en fugepistol til at påføre den nye masse jævnt. Ved at vedligeholde fugerne i januar:
- Forebygger du skimmelsvamp og fugtskader, som kan være dyre at reparere.
- Forlænger du levetiden på badeværelses- og køkkenfliser, da intakte fuger beskytter mod vandindtrængning.
- Forbedrer du udseendet af dine rum, da rene fuger får fliser til at se pænere og mere velholdte ud.
Hos 10-4.dk finder du alt fra fugerens og børster til nye fugematerialer og værktøj, så du nemt kan klare opgaven selv.
Gennemgå og opgrader belysningen i hjemmet
Januar er en af årets mørkeste måneder, hvilket gør det til det perfekte tidspunkt at gennemgå og optimere belysningen i dit hjem. Den rette belysning kan gøre rummene mere funktionelle, skabe en hyggelig stemning og samtidig spare dig penge på elregningen.
Start med at vurdere, om du har den rigtige belysning i de vigtigste områder af hjemmet. I køkkenet og på kontoret er det vigtigt med et godt arbejdslys, mens stuen og soveværelset har brug for en mere behagelig og dæmpet belysning. Overvej at skifte til LED-pærer, som både bruger mindre strøm og har en længere levetid end traditionelle pærer.
Hvis du ønsker mere fleksibilitet, kan du installere dæmpbare lamper eller smarte LED-pærer, som giver dig mulighed for at justere lysstyrken og farvetonen efter behov – fra skarpt lys til arbejde til blødt lys for en hyggelig atmosfære. Fordelene ved at optimere belysningen i januar:
- Lavere energiforbrug og besparelser på elregningen ved at udskifte gamle pærer med LED.
- Bedre komfort og funktionalitet, da du sikrer, at hvert rum har den rette belysning til formålet.
- Mere fleksibilitet i hverdagen, hvis du vælger smarte løsninger, der kan styres med en app eller fjernbetjening.
Hos 10-4.dk finder du et bredt udvalg af LED-pærer, loftslamper og smarte belysningsløsninger, så du nemt kan opgradere belysningen i dit hjem. Læs også guiden til den rette belysning i hjemmet.
Oprydning og organisering – Start året med en frisk begyndelse
Januar er den perfekte måned til at skabe mere orden i hjemmet. Efter julen kan det være befriende at få ryddet op i skabe, skuffer og opbevaringsrum. Ting, du ikke længere bruger, kan enten doneres eller sælges, så du får mere plads og et mere overskueligt hjem. Med opbevaringskasser, stålreoler og smarte hyldesystemer kan du skabe bedre struktur i hjemmet og gøre hverdagen lettere.
Artiklen fortsætter under billedet
Haven i januar
Selvom januar bringer vinterens kulde, er det en oplagt tid til at forberede din have til forårets komme. Ved at beskytte sarte planter mod frost, planlægge kommende beplantninger og vedligeholde havens struktur, kan du sikre en sund og frodig have, når temperaturen igen stiger. Læs videre for at få praktiske råd og inspiration til, hvordan du bedst plejer din have i januar
Giv græsplænen ro
Har du klippet græsset for sidste gang i år? Når jordtemperaturen når ca 7 grader, så er der ikke vækst i græsset, og det skal ikke klippes. Temperaturen skal over 8 grader og græsset skal være ca 8 cm højt før du igen skal overveje det. Undgå at gå for meget på det – og især i frostvejr. Læs mere i vores guide til pleje af græsplænen.
Gør rent i drivhuset
Medmindre du benytter drivhuset til vinteropbevaring af diverse planter og/eller krukker, er det en god årstid at få gjort godt rent i drivhuset. Brug eventuelt rengøring og vedligeholdelse til drivhuse.
- Fjern planterester fra sidste sæson. De kan evt. indeholde svamp- eller sygdomme.
- Fjern alger på alle flader. Benyt en stiv børste, rent vand og en god sæbeblanding. Brun sæbe er særligt nyttigt her, da det løsner alger og tager livet af skadedyrene i drivhuset.
- Fjern eventuel sne som ligger på drivhuset så du letter trykket på taget.
Vask dine krukker og pas på dem over vinteren
Vask krukkerne af inden den nye sæson. Det bliver du glad for, når det igen er tid til at plante ud i krukkerne. Ligesom i drivhuset, kan der være masser af bakterier, rødder og jordrester i drivhuset – og måske sygdomme.
Er vinteren hård med regn og hård frost, vil det være fint at tage krukkerne ind f.eks. i skuret. Krukkerne kan slå revner, hvis der er jord i krukken som holder på vandet. Vand der fryser til udvider sig og det kan gå ud over krukken.
Planlæg næste sæson
Modsat mange andre måneder af året, er haven gået lidt på hæld, og det er nu en god ide at trække luft ind og planlægge næste år. Fordelen ved at planlægge foråret nu er, at du lettere undgår hovsa-løsninger og fejlkøb. Ja, så kan du også drømme lidt.
Er haveredskaberne klar?
Ny sæson og nye opgaver. Vurder om haveredskaberne stadig kan klare mosten? Skal øksen have nyt skaft eller spaden spidses? Skal havemaskinerne smøres med olie? Tjek haveredskaberne nu, så de er klar, når sæsonen starter igen i foråret.
Køb frø og sæt dem til spiring
I januar begynder de første frøposer ofte at komme. Et godt råd er derfor, hvis du er på udkig efter nogle af de lidt mere specielle typer at købe dem når du ser dem. De kan nemlig hurtigt forsvinde. De mere almindelige typer er oftest lettilgængelige det meste af sæsonen. Du finder et udvalg til forspiring hos 10-4.dk
Fjern sne fra planter
Sne og frost kan være hård ved haven, og især store mængder tøsne kan let ødelægge planter, nåletræer og knække selv de tykke grene. Du kan hurtigt klare problemet ved at ryste træer og hække fri for sneen.
Mad og drikke til fuglene
Husk fuglene i de helt kolde dage. Det kolde vejr gør det sværere for fuglene at finde føde og vand. Er det meget koldt, vil vandet naturligvis fryse til is. Så vandskålen skal både tilses og fyldes ofte – og evt. med varmt vand, så der går længere tid før vandet fryser igen. Husk også lidt vildtfuglefrø som du kan lægge i et fuglefoderhus.