3. jan. 2025

Vælg rette hækkeklipper hos 10-4.dk

 

Hvilken hækkeklipper skal jeg vælge?

Læsetid: ca. 10 minutter

Overvejer du at købe en hækkeklipper, men er usikker på, hvilken model der passer bedst til dine behov? Vores hækkeklipper guide gør valget nemt for dig! Vi dykker ned i alt, hvad du skal vide for at finde den perfekte hækkeklipper – uanset om du har en lille have eller en stor, krævende hæk.

I guiden hjælper vi dig med at forstå forskellene mellem batteri-, el- og benzindrevne hækkeklippere. Du får også tips til, hvad du skal overveje i forhold til klinge, vægt og ergonomi. Guiden er spækket med praktiske råd, så du kan vælge en hækkeklipper, der gør arbejdet lettere og giver et flot resultat – hver gang!

Klik ind på guiden, og bliv klogere på, hvordan du finder en hækkeklipper, der matcher dine behov perfekt.

 

Hvilken type hækkeklipper kan jeg vælge?

Når du skal vælge en hækkeklipper, er det vigtigt at finde en type, der passer til dine behov og din haves størrelse. Der findes flere forskellige typer hækkeklippere, hver med deres egne fordele og anvendelser. Uanset om du ønsker en let og fleksibel løsning eller en kraftfuld maskine til store hække, er der en model, der passer perfekt til dig. Her giver vi dig et overblik over de mest populære typer, så du nemt kan finde den rette.

Vælg den rette hækkeklipper hos 10-4.dk

Batteridrevet hækkeklipper

En batteridrevet hækkeklipper er en praktisk og støjfri hækkeklipper, som du kan bruge over alt i haven, uden at skulle bekymre dig om ledningslængde eller Co2 udslip. En batteridrevet hækkeklipper vejer ikke særligt meget og er derfor let at håndtere, hvilket gør klipningen betydeligt nemmere. Det som du skal være opmærksom på når du køber en batteridrevet hækkeklipper, er batteriets levetid. Det kan være en stor fordel at anskaffe et ekstra batteri, eller købe en hækkeklipper med 2. Hvis din hæk er meget stor eller du tager dig god tid med klipningen, er det vigtigt at dit ekstra batteri er opladet og lige til at sætte i. De fleste batterier kan klare en arbejdstid på omkring 60 minutter og kan oplades på 60 til 90 minutter. Har du allerede en plæneklipper eller boremaskine med batteri, så vælg en model der bruger det samme batteri. Den batteridrevne er desuden også en af de billigere hækkeklippere at anskaffe og reparere. Den kan dog komme til kort, hvis der er behov for meget kraft.

Fordele:

  • Let og håndterbar.
  • Støjfri.
  • Ubegrænset rækkevidde.

Ulemper:

  • Opladning af batteri
  • Kan være utilstrækkelig, ved opgaver som kræver en meget kraftig hækkeklipper

Hækkeklipper med ledning

En hækkeklipper med ledning er som den batteridrevne, let og nem at håndtere. Den har ikke noget batteri som skal skiftes ud, da den har en konstant strømkilde. Det som du skal være opmærksom på når du køber den, er ledningens længde. Det skal være sådan at du kan komme til med hækkeklipperen i haven, uden at du rykker den ud af stikkontakten eller at du kommer til at klippe den over. Hækkeklippere med ledning er også relativt billige at anskaffe og reparere. Problemet med ledningens længde kan også kommes til livs med en kabeltromle, hvor du f.eks. har en 15 meter lang forlængerledning som forbindes til kabeltromlen.

Fordele:

  • Støjsvag
  • Billig
  • Let
  • Skal hverken have benzin eller nye batterier

Ulemper:

  • Kræver en stikkontakt
  • Kan være svær at håndtere på grund af ledningen
  • Kan være for svag til tykke grene

Benzindrevet hækkeklipper

Den benzindrevne hækkeklipper er en kraftig hækkeklipper som kan klare næsten alle opgaver. Hvis du vil være sikker på at du anskaffer dig en hækkeklipper som kan løse opgaven, så skal du have en benzinhækkeklipper. Med den kraftige motor kan en benzindrevet hækkeklipper klippe næsten alle grene, uden problemer. Det som du skal være klar over når du køber en benzindrevet hækkeklipper, er det store støjniveau fra motoren, Co2 udslippet og anskaffelses- og reparationsprisen. Vælger du en benzindrevet hækkeklipper med 2-takts motor, så husk at blande benzinen med 2-takst olie.

Fordele:

  • Meget styrke
  • Alsidig

Ulemper:

  • Støj
  • Forurening
  • Forholdsvis dyr
  • Motoren skal vedligeholdes

 

 

 

Er hækken ekstra høj, så brug en stanghækkeklipper

En stanghækkeklipper er et ideelt værktøj for dem, der ønsker at vedligeholde høje eller svært tilgængelige hække uden besværet med en stige. Den forlænger din rækkevidde, så du nemt kan trimme både toppen og siderne af hækken, mens du står sikkert på jorden.

En stanghækkeklipper på batteri giver dig mulighederne for mobilitet og kraft. De er lavet til at minimere fysisk belastning og forbedre sikkerheden, hvilket gør dem til en værdifuld tilføjelse til enhver haveentusiasts værktøjssamling. Og så er de relativt støjsvage, som du også kender fra andre hækkeklippere. Se udvalget af stanghækkeklippere.

Vælg den rette hækkeklipper

Hvad skal du tage med i dine overvejelser, når du skal vælge hækkeklipper?

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvad dit behov er. Når du skal vælge hækkeklipper kan du med fordel overveje størrelsen på din hæk (højde, længde og bredde), tykkelsen på grenene og hvor meget hækkeklipperen maksimalt må veje. 

Afstanden på knivbladene (snitstyrke)

Afstanden på knivbladene er det som afgør hvor tykke grene den kan tage. En stor afstand på knivbladene betyder at den kan tage tykke grene, hvor en kort afstand betyder at den er bedre egnet til tyndere grene. Nedenfor er der lavet et overblik over hvad du skal gå efter i forhold til hvor tykke grenene på din hæk er.

  • 16 mm og ned, passer bedst til tynde grene.
  • 20 – 26 mm kan tage normale grene.
  • 27 – 30 mm og op efter kan tage tykke grene.

Slagtal (effektivitet)

Slagtallet afgør hvor effektiv din hækkeklipper er til at klippe grenene. Jo større din hæk er jo højere slagsantal skal du bruge, da det betyder at den kan klippe din hæk hurtigere. Nedenfor er der en oversigt over hvad et højt, mellem og lille slagtal er.

  • 3000+ slag/min: meget effektiv.
  • 2000 – 3000 slag/min: forholdsvist effektivt.
  • 0 - 2000 slag/min: mindre effektiv.

Vægt

I forhold til vægt skal du være opmærksom på, at hvis du har en stor hæk, så skal du have en lettere hækkeklipper. Med en lettere hækkeklipper skal du ikke nemlig ikke holde for mange pauser eller være bange for at få ondt i ryggen.

  • 3,5 - 4+ kilo er meget og egner sig ikke til store hække og svagere rygge.
  • 3 - 3,4 kilo er medium og egner sig til mellemstore hække.
  • 2-3 kilo er let og egner sig godt til større hække.

Snitlængde (længden på sværdet)

Snitlængden, eller længden på sværdet, betyder noget for bredden og højden på din hæk. Hvis du har en meget bred og høj hæk, så skal du selvfølgelig have en lang snitlængde. Nedenfor er der beskrevet hvad en lang, medium og kort snitlængde er:

  • 55 cm + er en lang snitlængde og egner sig godt til høje og bredde hække.
  • 50 cm er en mellem længde som passer godt til normale hække.
  • 45 cm er forholdsvist kort og anbefales til mindre hække.

 

 

Husk også den rigtige saks til trimning af hækken

Hos 10-4 sælger vi et væld af haveredskaber, som også kan bruges til din hæk. Hvis du finder ud af, en dag efter du har klippet din hæk, at du har misset et par grene, så er det træls at skulle finde hækkeklipperen frem igen. Det er der heldigvis råd for det. Du kan nemlig købe både grensakse og hækkesakse hos os.

Grensakse

Med en grensaks kan du få klippet enlige genstridige grene, uden problemer og uden at du skal slide på dine håndled og albuer. Takket være opbygningen af grensaksen får du nemlig meget klippekraft. Grensakse fås i forskellige størrelse som passer til forskellige størrelser af grene. Det er altså op til dig at finde ud af hvilke størrelse som du har behov for. Du kan dog altid tage det sikre valg og vælge en stor grensaks, så du ved at du kan klippe grenene.

På 10-4.dk har vi et større udvalg af grensakse fra Fiskars og Gardena.

 

Hækkesakse

En hækkesaks har mindre klippekraft, men kan til gengæld tage mange små grene på samme tid. Hvis du har en hæk som skal klippe på en mere fin og/eller kompliceret måde, så er en hækkesaks en god ide. Hækkesaksen kan enten bruges til at klippe det hele på mindre hække som skal give haven et pænt udtryk, eller til at give det sidste finish til en større hæk efter du har været i gang med hækkeklipperen.

Hækkesakse kan desuden bruges til at beskære buske, små træer, haveplanter og fjerne uønskede grene og skud.

 

 

Gode råd til klipning af hæk.

Hvis du er ny inden for hækkeklipning så har vi også svarene på de mest almindelige spørgsmål forbundet med klipning af hæk:

Hvornår og hvor ofte skal jeg klippe hæk?

Som udgangspunkt er der ikke noget fast tidspunkt som er det ”rigtige” at klippe en etableret hæk. Det er dog en dårlig ide at klippe hækken senere end august, da de nye skud som kommer efter klipningen ikke når at blive klar til frostvejret. Du risikerer derfor at din hæk fryser og bliver grim.

Har du en etableret hæk, og ønsker du, at din hæk fortsætter med at være pæn, så skal du klippe den 2 gange hen over sommeren. Det er særligt gældende hvis din hæk er en løvfældende hæk, som taber bladene om vinteren, f.eks. liguster, lærk og tjørn. Et godt udgangspunkt er at klippe hækken i starten af juni og så en gang i august, så holder du den pæn. Hvis du derimod kun vil klippe den en gang, eller har du en bøgehæk, så anbefaler vi, at du klipper den i juli måned. Har du derimod en nyetableret hæk, er det vigtigt at følge producentens anvisninger, så du får en optimal vækst.

Hvordan klipper jeg hækken lige?

Hvis du vil gøre det nemt for dig selv at klippe lige, så gør du klogt i at sætte 2 pinde op på hver sin ende af hækken og så binde en snor imellem dem i den samme højde og/eller tykkelse. Så kan du følge snoren hele vejen, og være sikker på at hækken får den ønskede højde og tykkelse på hækken.

 

Spørgsmål? Få gratis hjælp!

Hvis du ikke fandt hvad du søgte i vores anbefalinger eller du er mere interesseret i at se haveejernes 6 mest populære hækkeklippere?

Se de 6 mest populære hækkeklippere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.