31. jan. 2025
Hvilken hækkeklipper skal jeg vælge?
Læsetid: ca. 10 minutter
Overvejer du at købe en hækkeklipper, men er usikker på, hvilken model der passer bedst til dine behov? Vores hækkeklipper guide gør valget nemt for dig! Vi dykker ned i alt, hvad du skal vide for at finde den perfekte hækkeklipper – uanset om du har en lille have eller en stor, krævende hæk.
I guiden hjælper vi dig med at forstå forskellene mellem batteri-, el- og benzindrevne hækkeklippere. Du får også tips til, hvad du skal overveje i forhold til klinge, vægt og ergonomi. Guiden er spækket med praktiske råd, så du kan vælge en hækkeklipper, der gør arbejdet lettere og giver et flot resultat – hver gang!
Klik ind på guiden, og bliv klogere på, hvordan du finder en hækkeklipper, der matcher dine behov perfekt.
Indholdsfortegnelse
- Hvilken hækkeklipper skal jeg vælge?
- Indholdsfortegnelse
- Hvilken type hækkeklipper skal jeg vælge?
- Batteridrevet hækkeklipper
- Hækkeklipper med ledning
- Benzindrevet hækkeklipper
- Er hækken ekstra høj, så brug en stanghækkeklipper
- Hvad skal du tage med i dine overvejelser, når du skal vælge hækkeklipper?
- Afstanden på knivbladene viser snitstyrken
- Slagtal er effektiviteten
- Let eller tung? Sådan påvirker vægten din klipning
- Snitlængde – Hvor langt et sværd har du brug for?
- Husk også den rigtige saks til trimning af hækken
- Hvornår skal du bruge en grensaks i stedet for en hækkeklipper?
- Hvornår giver hækkesaksen det bedste resultat?
- Gode råd til klipning af hæk.
- Hvornår og hvor ofte skal jeg klippe hæk?
- Perfekt klipning: Sådan sikrer du en jævn hæk
- Spørgsmål? Få gratis hjælp!
Hvilken type hækkeklipper skal jeg vælge?
Når du skal vælge en hækkeklipper, er det vigtigt at finde en type, der passer til dine behov og din haves størrelse. Der findes flere forskellige typer hækkeklippere, hver med deres egne fordele og anvendelser. Uanset om du ønsker en let og fleksibel løsning eller en kraftfuld maskine til store hække, er der en model, der passer perfekt til dig. Her giver vi dig et overblik over de mest populære typer, så du nemt kan finde den rette.
Batteridrevet hækkeklipper
En batteridrevet hækkeklipper er en praktisk og støjfri hækkeklipper, som du kan bruge over alt i haven, uden at skulle bekymre dig om ledningslængde eller Co2 udslip. En batteridrevet hækkeklipper vejer ikke særligt meget og er derfor let at håndtere, hvilket gør klipningen betydeligt nemmere. Det som du skal være opmærksom på når du køber en batteridrevet hækkeklipper, er batteriets levetid. Det kan være en stor fordel at anskaffe et ekstra batteri, eller købe en hækkeklipper med 2. Hvis din hæk er meget stor eller du tager dig god tid med klipningen, er det vigtigt at dit ekstra batteri er opladet og lige til at sætte i. De fleste batterier kan klare en arbejdstid på omkring 60 minutter og kan oplades på 60 til 90 minutter. Har du allerede en plæneklipper eller boremaskine med batteri, så vælg en model der bruger det samme batteri. Den batteridrevne er desuden også en af de billigere hækkeklippere at anskaffe og reparere. Den kan dog komme til kort, hvis der er behov for meget kraft.
Fordele:
- Let og håndterbar.
- Støjfri.
- Ubegrænset rækkevidde.
Ulemper:
- Opladning af batteri
- Kan være utilstrækkelig, ved opgaver som kræver en meget kraftig hækkeklipper
Hækkeklipper med ledning
En hækkeklipper med ledning er som den batteridrevne, let og nem at håndtere. Den har ikke noget batteri som skal skiftes ud, da den har en konstant strømkilde. Det som du skal være opmærksom på når du køber den, er ledningens længde. Det skal være sådan at du kan komme til med hækkeklipperen i haven, uden at du rykker den ud af stikkontakten eller at du kommer til at klippe den over. Hækkeklippere med ledning er også relativt billige at anskaffe og reparere. Problemet med ledningens længde kan også kommes til livs med en kabeltromle, hvor du f.eks. har en 15 meter lang forlængerledning som forbindes til kabeltromlen.
Fordele:
- Støjsvag
- Billig
- Let
- Skal hverken have benzin eller nye batterier
Ulemper:
- Kræver en stikkontakt
- Kan være tung og svær at håndtere på grund af ledningen
- Kan være for svag til tykke grene
Benzindrevet hækkeklipper
Den benzindrevne hækkeklipper er en kraftig hækkeklipper som kan klare næsten alle opgaver. Hvis du vil være sikker på at du anskaffer dig en hækkeklipper som kan løse opgaven, så skal du have en benzinhækkeklipper. Med den kraftige motor kan en benzindrevet hækkeklipper klippe næsten alle grene, uden problemer. Det som du skal være klar over når du køber en benzindrevet hækkeklipper, er det store støjniveau fra motoren, Co2 udslippet og anskaffelses- og reparationsprisen. Vælger du en benzindrevet hækkeklipper med 2-takts motor, så husk at blande benzinen med 2-takst olie.
Fordele:
- Meget styrke
- Alsidig
Ulemper:
- Støj
- Forurening
- Forholdsvis dyr
- Motoren skal vedligeholdes
Er hækken ekstra høj, så brug en stanghækkeklipper
En stanghækkeklipper er et ideelt værktøj for dem, der ønsker at vedligeholde høje eller svært tilgængelige hække uden besværet med en stige. Den forlænger din rækkevidde, så du nemt kan trimme både toppen og siderne af hækken, mens du står sikkert på jorden.
En stanghækkeklipper på batteri giver dig mulighederne for mobilitet og kraft. De er lavet til at minimere fysisk belastning og forbedre sikkerheden, hvilket gør dem til en værdifuld tilføjelse til enhver haveentusiasts værktøjssamling. Og så er de relativt støjsvage, som du også kender fra andre hækkeklippere.
Hvad skal du tage med i dine overvejelser, når du skal vælge hækkeklipper?
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvad dit behov er. Når du skal vælge hækkeklipper kan du med fordel overveje størrelsen på din hæk (højde, længde og bredde), tykkelsen på grenene og hvor meget hækkeklipperen maksimalt må veje.
Afstanden på knivbladene viser snitstyrken
Afstanden på knivbladene er det som afgør hvor tykke grene den kan tage. En stor afstand på knivbladene betyder at den kan tage tykke grene, hvor en kort afstand betyder, at den er bedre egnet til tyndere grene. Nedenfor er der lavet et overblik over hvad du skal gå efter i forhold til hvor tykke grenene på din hæk er.
- 16 mm og ned, passer bedst til tynde grene.
- 20 – 26 mm kan tage normale grene.
- 27 – 30 mm og op efter kan tage tykke grene.
Slagtal er effektiviteten
Slagtallet afgør hvor effektiv din hækkeklipper er til at klippe grenene. Jo større din hæk er jo højere slagsantal skal du bruge, da det betyder at den kan klippe din hæk hurtigere. Nedenfor er der en oversigt over hvad et højt, mellem og lille slagtal er.
- 3000+ slag/min: meget effektiv.
- 2000 – 3000 slag/min: forholdsvist effektivt.
- 0 - 2000 slag/min: mindre effektiv.
Let eller tung? Sådan påvirker vægten din klipning
I forhold til vægt skal du være opmærksom på, at hvis du har en stor hæk, så skal du have en lettere hækkeklipper. Med en lettere hækkeklipper skal du ikke nemlig ikke holde for mange pauser eller være bange for at få ondt i ryggen.
- 3,5-4+ kilo er meget og egner sig ikke til store hække og en svag ryg.
- 3-3,4 kilo er medium og egner sig til mellemstore hække.
- 2-3 kilo er let og egner sig godt til større hække.
Snitlængde – Hvor langt et sværd har du brug for?
Snitlængden, eller længden på sværdet, betyder noget for bredden og højden på din hæk. Hvis du har en meget bred og høj hæk, så skal du selvfølgelig have en lang snitlængde. Nedenfor er der beskrevet hvad en lang, medium og kort snitlængde er:
- 55 cm + er en lang snitlængde og egner sig godt til høje og bredde hække.
- 50 cm er en mellem længde som passer godt til normale hække.
- 45 cm er forholdsvist kort og anbefales til mindre hække.
Husk også den rigtige saks til trimning af hækken
Hos 10-4 sælger vi et væld af haveredskaber, som også kan bruges til din hæk. Hvis du finder ud af, en dag efter du har klippet din hæk, at du har misset et par grene, så er det træls at skulle finde hækkeklipperen frem igen. Det er der heldigvis råd for det. Du kan nemlig købe både grensakse og hækkesakse hos os.
Hvornår skal du bruge en grensaks i stedet for en hækkeklipper?
Når du klipper hæk, vil du ofte støde på tykkere grene, som hækkeklipperen har svært ved at klare. Her kommer grensaksen ind i billedet. En grensaks er god til at klippe kraftigere grene med et rent snit, hvilket er afgørende for at holde hækken sund og flot.
Grensakse fås i forskellige størrelser og modeller, afhængigt af grenens tykkelse og det ønskede klipperesultat. Hvis du har en tæt og robust hæk, kan en grensaks med lang udveksling give dig den nødvendige kraft til at skære igennem de tykkeste grene. Til mere præcise klip, hvor du vil forme hækken, er en mindre grensaks ofte mere praktisk.
Selvom hækkeklipperen klarer det meste af arbejdet, vil en grensaks sikre, at du får en pæn finish uden flossede snit. Derfor er den et must-have i din redskabssamling, når du vil have en perfekt klippet hæk.
Hvornår giver hækkesaksen det bedste resultat?
Selvom hækkeklippere gør det meste af arbejdet, er en hækkesaks et uundværligt redskab, når du vil finpudse hækken og sikre et flot resultat. En hækkesaks giver dig fuld kontrol over klipningen, hvilket gør den ideel til at forme hækken præcist eller trimme de sidste ujævnheder, som hækkeklipperen ikke kan tage.
Hækkesakse fås i forskellige størrelser og med forskellige typer klinger. Hvis du skal klippe friske og tynde skud, er en hækkesaks med bølgeskær en god løsning, da den holder grenene på plads under klipningen. Skal du derimod arbejde med tykkere grene, kan en model med skarpe, lige klinger give et mere præcist snit.
Hækkesaksen er også et oplagt valg, hvis du foretrækker et støjfrit og miljøvenligt alternativ til en elektrisk eller benzindrevet hækkeklipper. Med en manuel hækkesaks kan du arbejde i dit eget tempo uden at forstyrre omgivelserne.
Selvom hækkesaksen ikke erstatter en hækkeklipper til større klippearbejder, er den perfekt til præcisionsarbejde og vedligeholdelse. Derfor bør den være en fast del af dit haveudstyr, hvis du ønsker en hæk, der altid ser velplejet og skarp ud.
Hvornår og hvor ofte skal jeg klippe hæk?
Som udgangspunkt er der ikke noget fast tidspunkt, som er det rigtige at klippe en etableret hæk. Det er dog en knap så god ide, at klippe hækken senere end august, da de nye skud som kommer efter klipningen, ikke når at blive klare til frostvejret. Du risikerer derfor at din hæk fryser og bliver grim.
Har du en etableret hæk, og ønsker du, at din hæk fortsætter med at være pæn, så vil det være optimalt at klippe den 2 gange hen over sommeren. Det er særligt gældende, hvis din hæk er en løvfældende hæk, altså en hæk som taber bladene om vinteren som f.eks. liguster, lærk og tjørn.
Et godt udgangspunkt er at klippe hækken i starten af juni og så en gang i august, så holder du den pæn. Hvis du derimod kun vil klippe den en gang, eller har du en bøgehæk, så anbefaler vi, at du klipper den i juli måned, og nøjes med kun 1 gang. Har du derimod en nyetableret hæk, er det vigtigt at følge producentens anvisninger, så du får en optimal vækst.
Perfekt klipning: Sådan sikrer du en jævn hæk
En flot, veltrimmet hæk kræver præcision og den rette teknik. Hvis du vil sikre en jævn og lige klipning, er det vigtigt at have en plan, før du går i gang. En skæv eller ujævn hæk kan tage lang tid at rette op på, så det kan betale sig at gøre det rigtigt fra starten.
Før du begynder, bør du opsætte en rettesnor, især hvis din hæk er lang. Spænd en snor mellem 2 pæle i den ønskede højde og i hver sin ende af hækken, så du har en visuel guide at følge. Så kan du følge snoren hele vejen, og være sikker på at hækken får den ønskede højde og tykkelse på hækken.
Når du klipper, er det en god idé at starte fra bunden og arbejde dig opad i rolige, jævne bevægelser. Brug altid lange, ensartede snit i stedet for korte, hakkende bevægelser – det giver et mere ensartet resultat.
Husk, at hækkens top bør være en smule smallere end bunden. Det sikrer, at sollyset når de nederste grene, så hækken forbliver tæt og grøn samt er mere stabil overfor tung sne som ellers kan ligge på toppen.
Når du er færdig med klipningen, kan du tage et skridt tilbage og kontrollere hækken fra flere vinkler. Hvis der er ujævnheder, kan du finjustere med en hækkesaks for at opnå et perfekt resultat.