5. jul. 2024

Guide til energirigtig julebelysning 10-4.dk

Julelys med god samvittighed

Er du klar til at gøre din jul både hyggelig og energirigtig? Med de rette valg af julebelysning kan du skabe en varm og festlig atmosfære uden at bekymre dig om høje elregninger. I vores guide får du praktiske tips til, hvordan du vælger de mest energieffektive løsninger, der både sænker energiforbruget og sparer dig penge. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan kombinere energirigtighed og julestemning – og samtidig få inspiration til kreative belysningsidéer, der får dit hjem til at stråle hele julen!

Hyggelig og energibesparende julebelysning med led pærer

Vil du gerne bruge mindre energi og sikre dig, at dine lyskæder og andre lysdekorationer kan bruges igen år efter år, så er led-julebelysning det helt rigtige valg. Den lange levetid kombineret med en høj energieffektivitet, gør led-belysningen meget mindre energikrævende. Hvilket er en stor fordel i juletiden, hvor vi bruger meget mere belysning end vi gør resten af året.

Er dine lyskæder og julebelysning af ældre dato og med f.eks. glødepærer, bør du derfor overveje, om det er på tide at få skiftet til led pærer. Med led-julebelysning kan du få julehygge for alle pengene og på en mere energieffektiv måde. 

Julebelysning med timer

Du kan med fordel benytte lyskæder både ude og inde med timer-funktion, sådan at dine julelys tænder og slukker automatisk. Med timerfunktionen sørger du både for, at elregningen holdes på et minimum. Samtidig kan du sørge for det gode naboskab, ved at sikre at det udendørs julelys kun er tændt på bestemte tidspunkter og for eksempel ikke forstyrrer dine naboers nattesøvn, ved at oplyse deres soveværelser.

Se hele udvalget af jul

Lyskæder i forskellige farver

Lyskæder kan have forskellige farver alt efter hvilken led-pære den bruger. Inden du køber nye lyskæder til indendørs eller udendørs brug, skal du derfor overveje hvilken farve du går efter.

Skal lyskæden være varm hvid (svagt gullig), neutral hvid (ingen farve) eller kold hvid (blålig hvid). Du kan selvfølgelig også få mere spraglede lyskæder med både rød, gult, grønt og blåt lys, alt efter hvad du foretrækker.

Guide til energirigtig julebelysning

Hvilken lyskæde skal jeg vælge? Batteri eller til stikkontakt?

Du kan få lyskæder indendørs og udendøs med enten batteri eller stikkontakt, men hvad skal du vælge? En lyskæde med batteri, er ideel til dig, der ønsker at pynte op, men ikke lige har en stikkontakt i nærheden eller bare gerne vil undgå lange forlængerledninger. Med en batterilyskæde har du mulighed for at hænge den op, lige hvor du ønsker. Til gengæld skal du skifte batterierne, når den løber tør for strøm.

En lyskæde til stikkontakt har typisk en længere ledning fra det sidste led-pære og hen til stikproppen, så den kan nå hen til den nærmeste stikkontakt. Fordelen ved en lyskæde med stik, er at du ikke skal tænke på at skifte batterier, når de løber tør for strøm. Og så kan du slukke på stikkontakten.

 

Udendørs julebelysning, der skaber stemning

Der findes et hav af forskellige lyskæder, figurer og anden julebelysning til haven. Det vigtigste er dog at din udendørs julebelysning er i en kvalitet, der kan tåle både hårde frostgrader men også den fugtighed, som den danske vinter kan byde på. Det betyder at lyskæden skal have en IP-grad på mindst IP44 og at kabler, stik, batteribokse og samleled skal være vandtætte, så der ikke sker kortslutninger.

Den mest populære form for udendørs julebelysning er lyskæden til udendørs brug med led pærer, som både kan anvendes i træer, buske, flagstænger og langs husets tagrender og gavle. Julelys i haven og på altanen skaber en hyggelig stemning og behøver ikke være den store belastning på elregningen.

Herunder får du 5 gode råd til en sikker og energirigtig udendørs julebelysning.

Guide til energirigtig julebelysning

5 gode råd til den udendørs julebelysning

  • Tjek at lyskæden er beregnet til udendørsbrug. Her skal IP-graden altid være 44 eller højere, så den kan tåle fugtigt vejr og den skal være CE-mærket.

  • Sørg for at lyskæden er med jordstik, når den skal anvendes udendørs.

  • Hvis du anvender forlængerledning eller transformer, skal du sikre dig, at eventuelle samlinger slutter helt tæt.

  • Undgå at ledninger kommer i klemme i dør- og vinduesåbninger, da du risikerer at der går hul på ledningen, hvilket kan resultere i stød eller forårsage brand.

  • Spar på elregningen ved at anvende led-julelys og anvend en timerfunktion, så lyset ikke er unødigt tændt.

Se udvalget af udendørs julebelysning

Indendørs julebelysning til vinduer og vindueskarm

Fordelen ved indendørs LED lysdekorationer i vinduet, er at de både skaber stemning inde men også udefra gennem ruden. På den måde kan naboer og forbipasserende også kan nyde godt af din dekorative julebelysning.

Hæng en flot julestjerne med LED-lys op eller hvad med en flot, traditionel svensk julestage eller små lysengle. Mulighederne er mange, når det kommer til indendørs julebelysning.

 

Julelys med batteri, timer og fjernbetjening

Mange af de små indendørs lysdekorationer er med led pærer og på batteri, hvilket er praktisk, så du ikke skal tænke på, at de skal stå i nærheden af en stikkontakt og du slipper for grimme ledninger.

De fleste indendørs julelys fås også med timer, som er en stor fordel, da du slipper for at gå rundt og tænde og slukke alle dine små lysdekorationer selv. På den måde kan du sætte dit julelys til for eksempel at lyse i 6 timer ad gangen, hvorefter det slukker i 8 timer og derefter tænder af sig selv igen.

En anden smart ting til dine lyskæder er en fjernbetjening. Her kan du nemt og bekvemt tænde og slukke alle dine julelys fra sofaen. Hvis du anvender lyskæde eller små led-lys på dit juletræ, er det også en praktisk måde at tænde og slukke disse.

Se udvalget af indendørs julebelysning

Guide til energirigtig julebelysning

 

Tips til opbevaring af lyskæder indendørs og udendørs

  • Når du ikke anvender dine lyskæder, skal de opbevares tørt. Undgå derfor fugtige kældre, hvis du gerne vil genbruge din lyskæde år efter år.

  • Vær forsigtig, når du tager lyskæden ned. Sørg for at pærerne ikke støder mod hinanden eller rammer jorden.

  • Den bedste opbevaring af dine lyskæder, er ikke altid den æske du købte den i. En god idé er at vikle lyskæden omkring et stykke aflangt pap, en træstok eller lign. På den måde slår pærerne sig ikke mod hinanden og du undgår at lyskæden filtrer sammen under opbevaringen.

Guide til energirigtig julebelysning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.