5. jul. 2024
Hvilket drivhus skal jeg vælge?
Læsetid: ca. 7 minutter
Med et drivhus kan du nyde glæden og tilfredsstillelsen ved at dyrke dine egne afgrøder. Sæt dine sommerblomster til forspiring i drivhuset, og udnyt muligheden for at dyrke grøntsager som agurk, chili og tomater, som ellers er svære at få succes med i det danske klima.
Med et pavillon drivhus / orangeri kan du skabe en oase i haven, og forlænge sommerens dejlige stunder i haven.
Inden du vælger dit nye drivhus, er der en række ting, du skal tage stilling til, så du får det drivhus, der passer bedst til dit behov og dine ønsker.
Overordnet set kan du vælge mellem tre typer drivhuse: Drivhus til altan/terrasse, klassisk drivhus og pavillon/orangeri.
Du kan læse mere om de forskellige typer drivhuse nedenfor, og få gode råd til at vælge det rigtige drivhus og det rigtige udstyr til drivhuset.
Hvilken type drivhus skal jeg vælge?
Afhængig af hvor meget plads du har, og hvad du ønsker at bruge dit drivhus til, kan du vælge mellem de tre typer nedenfor. Inden for hver type vil du ofte have gode muligheder for at vælge en lille, mellem eller stor model. Er du i tvivl om hvilken størrelse, du har brug for, anbefales det som oftest at vælge til den store side, da de fleste kommer til at købe deres første drivhus for småt.
Altandrivhus/vægdrivhus
Har du en lille eller slet ingen have, er et vægdrivhus en rigtig god løsning. Det er perfekt til mindre haver eller begrænset plads, samtidig med at du udnytter husets vægge til at maksimere dyrkningsområdet og giver god beskyttelse mod vejrforhold. Med et vægdrivhus på altanen eller på terrassen, får du mulighed for at dyrke grøntsager og krydderurter.
Altandrivhuset vil, udover at levere afgrøder til dig, samt bidrage positivt til en hyggelig stemning på altanen/terrassen. Ulempen ved denne type drivhus er størrelsen, der naturligvis sætter sine begrænsninger for antallet af planter, du kan dyrke.
Køb udvalget af vægdrivhuse.
Klassisk drivhus
Det klassiske drivhus tilbyder fleksibilitet og plads til en bred vifte af planter. Det er ideelt til seriøse gartnere med behov for plads til både dyrkning og arbejdsområde. Fås i et utal af størrelser fra ca. 3-21 m2, så her er helt sikkert mulighed for at finde en størrelse, der passer til din have og dine ambitioner. Sørg for at vælge et drivhus med en tilpas sidehøjde, så planterne har gode betingelser for at gro, og så du kan stå oprejst, når du arbejder i drivhuset.
Det anbefales at vælge et drivhus med en sidehøjde på min. 150 cm og med min. 200 cm i midten. De fleste husejere med en almindelig parcelhushave vælger et drivhus i størrelsen 6-9,9 m2.
Pavillon drivhus og orangerier
Med et pavillon drivhus får du et unikt design, der fungerer som et blikfang i haven. Ideelt til sociale arrangementer og afslapning midt i dine planter. Det er lidt det samme med et orangeri, som kombinerer funktionaliteten af et drivhus med æstetikken af et orangeri. Perfekt til dem, der ønsker et rum til dyrkning samt et smukt sted til afslapning. Begge muligheder giver dig god plads til både at nyde livet og dyrke masser af grøntsager og krydderurter.
De runde eller kantede drivhuse kan fungere som et ekstra rum i haven, hvor du er tæt på naturen og kan nyde solens varme selv på kølige dage. Disse drivhuse er velegnede for dig, der ønsker at kombinere dyrkning af egne afgrøder med et hyggeligt og læ fuldt lysthus i haven.
Se udvalget af orangerier og pavillon drivhuse.
Andre valg når du køber drivhus
Når du har valgt, hvilken type drivhus, der passer til dig, er der en række andre valg, du bør tage med i dine overvejelser.
Hvilken type glas i drivhuset?
Som udgangspunkt skal du vælge, om du ønsker klart glas, hærdet glas eller polycarbonat (ikke gennemsigtigt). Klart glas er det mest populære valg, da det er den smukkeste løsning. Det har også den fordel, at du kan kigge både ind og ud af drivhuset. Vil du ofre lidt ekstra, kan det anbefales at sætte hærdet glas i drivhuset, da det er stærkere end almindeligt glas og splintres hvis det går i stykker. Polycarbonat har den fordel, at det isolerer bedre end glas, så risikoen for frost i drivhuset i ydersæsonen er mindre.
Hvor skal drivhuset placeres?
Det er en fordel af placere dit drivhus et læ fuldt sted, da meget vind afkøler drivhuset. Undgå at placere drivhuset for tæt på store træer, da det kan give uønsket meget skygge. En nord/syd placering er som oftest at foretrække, for dig der har et drivhus med glas. Her udnytter du solens varme optimalt, da du tidligt på dagen får varmen ind i drivhuset og mindre varme om eftermiddagen, hvor der ofte kan blive for varmt i drivhuset. Vælger du et drivhus med polycarbonat for at få en lang sæson, vil en øst/vest placering som oftest være det optimale valg, da der i det tidlige forår kommer mest lys fra SØ til SV. Ved at placere den brede side af drivhuset mod syd, vil du altså få mest mulig lys til planterne i ydersæsonen.
Lær mere i vores guide til placering af drivhuset.
Hvilket fundament til drivhuset?
For at sikre en god forankring af dit drivhus, er det vigtigt at have fundamentet i orden. Vi anbefaler, at du vælger et originalt fundament fra drivhusproducenten. Disse fundamenter er ofte lavet af galvaniserede stålprofiler, der giver dig høj stabilitet og lang holdbarhed. En anden mulighed er et fuldtstøbt betonfundament, men det er en dyr og krævende løsning. Endeligt er der mulighed for at lave et fundament af trykimprægneret træ, som er en billig, men knap så stabil og holdbar løsning. Vi anbefaler altid, at du tjekker med dit forsikringsselskab, om de har særlige krav til fundamentet for at erstatte drivhuset efter eventuelle stormskader.
Når du har lavet fundamentet kan du lære mere i vores guide til drivhusets bund.
Ekstra udstyr til dit drivhus
Få ekstra meget glæde af dit drivhus med en drivhusvarmer, et skyggenet eller noget af det andet udstyr, der kan gøre fornøjelsen med et drivhus endnu større og give dig endnu flere afgrøder.
Varme i drivhuset
Med en drivhusvarmer, kan du minimere risikoen for frost i drivhuset og forlænge sæsonen.
Hylder i drivhuset
Ved at sætte hylder i dit drivhus, får du den optimale udnyttelse af rummet. Hylderne er velegnede til fx krukker med krydderurter eller til opbevaring af det værktøj, du bruger i drivhuset.
Skyggenet eller isoleringsfolie
Har du planter i drivhuset, der ikke tåler fuld sol hele dagen, kan du med fordel investere i et skyggenet. Med et skyggenet skaber du nemt skygge lige der, hvor du har brug for det. Det kan især blive nødvendigt om sommeren i varme perioder.
Har du planter i drivhuset som ikke tåler frost, kan du bruge Juliana noblefolie som kan beskytte lidt mod kulde. Vær opmærksom på at det kan være nødvendigt med opvarmning, hvis dine planter er meget følsomme.
Vanding af drivhuset
Har du ikke tid til at vande hver dag i drivhuset, så fortvivl ikke. Der findes flere gode muligheder for at tilføre vand til dine planter enten via kapilærkasser eller via et automatisk vandingsanlæg.
Vinduesåbner til drivhuset
På varme sommerdage er der brug for at få frisk luft ind i drivhuset. Der findes både manuelle og automatiske vinduesåbnere, så du kan vælge det, der passer til dit behov.
Termometer
Det er vigtigt med den rette temperatur i drivhuset, både på de varme sommerdage og i ydersæsonen, hvor der er risiko for frost. Med et termometer i drivhuset, er det nemt at følge med i, hvor varmt det er i drivhuset.
Drivhusborde
Har du et større drivhus, vil du helt sikkert få glæde af et bord i drivhuset. Med et arbejdsbord er der gode muligheder for at opbevare stiklinger, planter eller redskaber.
Brug for hjælp til at finde det rette drivhus?
Har du brug for yderligere råd og vejledning til at finde det rette drivhus, er du mere end velkommen til at kontakte os på mail eller chat.
Vil du se det komplette udvalg af drivhuse fra Juliana, Halls og Hortus kan du klikke på knappen nedenfor. Rigtig god fornøjelse med dit nye drivhus.