Produkt
Jatoba terrassebrædder 21x145 mm rillet/glat er rødbrune i farven, og jatobatræsortens smukke og varierende træstruktur giver et flot og spændende spil der kan tilføje varme og elegance til enhver terrasse. Jatoba er en meget stærk, hård og eksklusiv træsort, der ofte anvendes til terrassebrædder. Jatoba er meget velegnet til udendørs brug, da den er slidstærk og har en lang levetid.
Bemærk:
Den rillede side anvendes som forside, da der på den glatte kan forekomme høvlspor, ridser, skader og andre grove håndteringsmærker som ikke er reklamationsberrettigede.
Vi gør opmærksom på, at længderne kan variere -/+ 5 cm. pr. terrassebræt. Vi anbefaler at du bestiller nærmeste overlængde så der er nok til renskæring. Skæve brædder er uundgåelige for hårdttræ og særligt ved lange længder. Terrassebrædder, særligt over 3 meter, må ikke forventes at kunne udnyttes i fuld længde grundet skæve brædder eller naturlige fejl, man må skære fra.
Det er vigtigt, at du tilregner ca. 5 - 10% spild til sortering og tilpasning/afkapning ved faldende længder (ved udelukkende brug af lange længder kan spildet være større, bestil minimum 20% ekstra). Desuden skal du være forberedt på, at farve- og strukturforskel kan og vil forekomme fra bræt til bræt.
Er du I tvivl om hvor meget du bør bestille ekstra til spild og sortering, så tøv ikke med at tage fat i din nærmeste 10-4 afdeling pr. mail eller telefon.
Se vores store udvalg af terrassebrædder.
Specifikationer for Jatoba terrassebrædder 21x145mm glat/rillet
- Kvalitet: Prima kvalitet forside. Naturlige fejl vil forekomme i mindre omfang på forsiden – bl.a. knaster, revner, misfarvninger, skjolder, pinholes, udspartlinger, strømærker m.m
- Holdbarhed: 30-40 år
- Type: Hårdttræsterrasseplank
- Naturlig farve: Rødbrun (farveforskelle vil forekomme)
- Profil: Rillet forside/glat bagside (bagsiden er ikke reklamationsberettiget)
- Tykkelse: 21 mm
- Bredde: 145 mm
- Længde: 1830 - 6700 mm (vær opmærksom på at længderne kan variere -/+ 5 cm)
- Antal løbende meter pr. m2: 6,53 meter (ved 8-10 mm luft mellem terrassebrædderne)
- Strøafstand: C/c 50 cm
- Skrueafstand: C/c 50 cm
- Vægt pr. m2: Ca. 26 kg
Guide til montering af Jatoba terrassebrædder
VIGTIGT! Sørg for at læse op på montagevejledning og følg denne nøje inden montage.
Terrassebrædder af træ både optager og afgiver fugt som temperaturer og luftfugtigheden ændrer sig - især i det Nordiske klima, hvor temperaturerne sagtens kan svinge fra -15 til +30 grader i løbet af et helt år. Det vil betyde dimensionsændringer i løbet af året.
Helt konkret kan det betyde en variation på +2/-2mm i bredden, og ca. +1/-1 i tykkelsen, når træet leveres. Efter endt montage kan brædderne udvide sig yderligere når de optager fugt, det er derfor vigtigt at overholde foreskrevet afstand imellem brædderne, så de ikke ”vokser” sammen. Træ arbejder forskelligt fra planke til planke, så det må derfor forventes, at endestød og smigsamlinger bevæger sig efter en periode.
Strøer til Jatoba terrassebrædder
Det anbefales at benytte hårdttræsstrøer i størrelsen: 42x70 mm for at sikre, at terrasseplankerne får en bedre holdbarhed og formstabilitet i længden. Benytter du trykimprægneret træ, skal der monteres murpap mellem planker og strøer for at forlænge levetiden på strøerne. Der skal anvendes dobbeltstrøer ved stødsamlinger.
Ventilation
Ventilation er særdeles vigtig for at dine terrassebrædder slår sig minimalt. Derfor skal du sikre, at der er minimum 20 cm fra terræn til underkant samt 5 cm luftspalte ved siden/siderne. Husk også den korrekte afstand mellem hvert terrassebrædt samt til murværk, faste søjler og lignende!
- Minimum afstand mellem Jatoba terrassebrædderne: 8-10 mm
- Murværk, faste søjler og lignende = 15 mm
Efter tilskæring af dine terrassebrædder, kan du med fordel anvende Hydrawax endevoks, som forsegler endekanter og mindsker risikoen for revnedannelser.
Terrassebrædderne skal monteres med en hældning væk fra huset, så vandet let kan løbe af terrassebrædderne. Som tommelfingerregel skal du lægge terrassebrædderne med en hældning på 1 cm pr. meter terrasse.
Forboring og fastgørelse
Jatoba terrassebrædder må ikke fastgøres med skjulte skrue- og montagesystemer.
Benyt et undersænkningsbor til forboring af huller, inden terrassen lægges. Til forboring skal du anvende et bor, der er 0,5 mm mindre end skruens tykkelse. Det er vigtigt, at hårdtræsstrøer også bliver forboret - trykimprægnerede strøer skal ikke forbores.
Vælg ALTID skruer i kvaliteten rustfri syrefast A4. Vi anbefaler, at du anvender NKT Fasteners spun+ skrue 5,0x60 mm rustfri A4 til montering på hårdttræsstrøer og NKT Fasteners spun+ skrue 5,0x70 mm rustfri A4 til montering på trykimprægneret strøer. Skruerne monteres 25-30 mm fra kanterne, og der anvendes kun 2 skruer. Ved brug af 3 skruer, er der større risiko for revner og sprækker.
Når du fastgør plankerne, kan det være en fordel at benytte en skruetvinge til at holde plankerne på plads, da ikke alle planker er helt rette. Dette er især anbefalelsesværdigt, når du skal lægge de lange terrassebrædder.
Se videoen for flere gode råd til montering af træterrasser
Efter montering
Når terrassen er lagt, kan der opstå flere ting, som alle kan afhjælpes:
- Træet vil variere i farverne, misfarvninger og skjolder både kan og vil forekomme løbende. Men fortvivl ej; solens påvirkning og årstidernes gang gør, at disse ændringer hurtigt bliver udlignet.
- Sorte pletter på terrassen, som er opstået før eller efter montagen, er en naturlig forekomst i det danske klima, men er ikke noget der skader træet. En almindelig terrasserens, evt. efterfulgt af oliebehandling, vil gøre terrassen flot igen.
- Efter terrassen er lagt vil de fleste træsorter udskille en væske, som kan smitte af på hhv. vægge, fliser mv. Det giver sig især til kende, hvis terrassen/altanen er hævet. Et par gode råd er at dække terrassen af under monteringen - og efterfølgende fjerne alt savsmuld, inden regnen kommer. Nås det ikke, kan bortvaskning også foretages med oxalsyre.
- Det anbefales at efter terrassen er lagt at give den en let overfladeslibning for at modvirke tendensen brædderne har med at årerne rejser sig, samt dens med og modvækst, som gør at brædderne føles ru. Det kan være nødvendigt at følge op på dette efter behov, eller når terrassen igen skal olieres, efter det fået en gang trærens.
- Træets første leveår er altid hårdest, fordi det skal tilpasses klimaet og hærdes igennem de 4 årstider. Træet arbejder mere, hvorfor tørreridser, revner og deformation vil forekomme. Derfor kan der forekomme enkelte brædder der løbende vil kræve en udskiftning. Efter det første år stabiliserer træet sig og bliver mere rolig.
Behandling af terrassebrædder
Træet skal tilpasse sig klimaet og hærdes igennem de fire årstider, derfor kan du med fordel beskytte dine terrassebrædder mod vejr, slid og skader.
Naturlig patinering
Alt træ i udendørs konstruktioner gennemgår patinering, hvis du lader plankerne være ubehandlet, efter de er lagt, hvilket giver dit træ en smuk, sølvgrå farve, men kan også medføre mindre ønskværdige ændringer i træets overflade.
Lader du plankerne ligge ubehandlet, vil træets fibre rejse sig, så overfladen vil føles mere ru, mens der også vil forekomme deformation af træet, oprifter, tørreridser og revner. Desuden vilk træet i starten variere i farven, hvor misfarvninger, skjolder og strømærker vil forekomme. Dette udlignes over tid ved solens påvirkning og årstidernes gang.
Så ønsker du at opnå en ensartet sølvgrå farve, bør du lade træet stå ubehandlet, selvom det vil medføre mindre ønskværdige ændringer i træets overflade.
Ønsker du derimod ikke en patinering af brædderne bør du oliere eller rense dine terrassebrædder med trærens og let-slibe brædderne 1-2 gange om året. Det gode ved olien er, at brædderne får et beskyttende lag, der sikrer brædderne mod hhv. fugtoptag og udtørring.
Ved syd- og vestvendte terrasser anbefaler vi behandling 2-3 gange om året, da UV-påvirkning er højere på disse.
Belægninger, pletter og strømærker
Ved forarbejdning af metal på eller omkring træet kan det medføre mørke pletter og belægninger. Sådanne misfarvninger kan oftest fjernes med en god trærens og træbørste.
Fiberrejsning & modvækst
De fleste træsorter har modvækst, hvor bræddernes årer rejser sig på tværs og bliver ru. Træets fibre kan også rejse sig efter lægning. Både modvækst og fiberrejsning kan afhjælpes med en letslibning. Naturlig patinering vil mindske synligheden af modvækst.
Se komplet guide her: Vedligeholdelse - Hårdttræsterrassebrædder
Downloads
Reklamation
Det er vigtigt at monteringsvejledningen følges. Såfremt materialet er monteret på anden måde end beskrevet i monteringsvejledningen, forbeholder vi os retten til på forhånd at afvise reklamationen.
På udkig efter et andet produkt?
Se hele udvalget af terrassebrædder
Spørgsmål? Få gratis hjælp!
Hos 10-4 er vi altid klar til at besvare dine spørgsmål omkring hårdttræsterrassebrædder. Ring, send en e-mail eller chat med os i dag - vi glæder os til at høre fra dig!
Sådan planlægger og monterer du din træterrasse - Læs guiden her