14. nov. 2024
Hvordan planlægger og monterer du din træterrasse?
Det er faktisk muligt selv at opbygge sin træterrasse, hvis du er lidt ferm på hænderne. Før du bestiller dine terrassebrædder, skal du dog gøre dig nogle vigtige overvejelser. I de følgende afsnit kan du læse mere om de overvejelser, du bør gøre dig, inden du begynder på din træterrasse.
Hvor er den rette placering af træterrassen?
Det er vigtigt, at du vælger den rette placering af din terrasse. Og den rette placering er ikke altid nødvendigvis der, hvor du har de bedste ind- og udgangsbetingelser fra huset, da antallet af soltimer og vindforhold måske er lige så vigtige at tage med i dine overvejelser. Hvis der f.eks. ikke er mange soltimer på det valgte sted, får du måske ikke det mest optimale ud af din terrasse – det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis det blæser meget på det valgte sted.
- En sydvendt terrasse kan have flest solskinstimer i løbet af dagen
- En vestvendt terrasse kan have flest solskinstimer om aftenen
- Vender den mod øst kan der være flest timer i morgensolen
- Og den nordvendte kan have mange skygger
Ønsker du flest solskinstimer, så kan det lyde som den rette løsning at placere den mod syd, men læforholdene på terrassen er også vigtige, hvorfor det kan være, at du mod syd kan få meget blæst og derfor skal finde en anden placering. Vi anbefaler derfor, at du altid har vejrforholdene prioriteret ret højt, når du skal fastlægge placeringen af din nye terrasse. Du kan se mere om solforholdene på din adresse på dingeo.dk
Planlægning og skitsering af træterrassen
Har du tanker om en ny terrasse? Så er det vigtigt, at du starter med at tænke planlægning og skitsering, hvor du tænker hele projektet igennem inden opstart. Hvis du ønsker et hurtigt overblik over, hvilke muligheder der er i haven og størrelsen af dine ønsker, så finder du en kort vejledning til Google Earth længere nede på siden. Og med overblikket i hånden er du nu klar til den mere detaljerede planlægning af terrassen.
Start med en god plantegning af boligen hvor du tegner terrasssen og fundamentet under terrassen, samt hvordan du tænker, at den skal støde op til huset. Det vil hjælpe dig i sidste ende, hvis du kan lave en målfast tegning, således at du har bedre muligheder for at kunne regne materiale forbruget ud og markere placering af stolper mm. Men om du laver en tegning af terrassen, inden du starter, skal selvfølgelig matche dine behov og evner.
Dernæst skal du overveje terrassens form og have den med i tegningen af terrassen. Herunder også hvilken retning terrassebrædderne skal ligge i. Skal terrassen være i forskellige niveauer, ønsker du en trappe med smalle eller brede trin, skal formen være firkantet eller med mange hjørner eller skal den være plan med tilstødende græsplæne? Alt sammen gode tanker at have taget i planlægningsfasen. Prøv også at forestille dig, hvor du vil have spise- og grillplads, blomsterkrukker og er der plads til en eventuel fremtidig investering i et udendørs spa?
Sidst og ikke mindst skal du vælge de materialer du ønsker at bruge til træterrassen, så du får det ønskede udseende og den kvalitet, der passer dine behov.
Få overblikket med Google Earth og opmål terrassens kvadratmeter
Sådan gør du (desktop)
- Gå til Google Earth
- Tryk på søg ikonet øverst i venstre hjørne og indtast vejnavn, husnummer og postnummer
- Vælg adressen. Og så ser du adressen i et luftfoto
- Vælg lineal ikonet øverst i venstre hjørne
- Zoom ind på den ønskede placering af terrassen
- Klik med musen i et hjørne af det område, som skal opmåles, og klik videre rundt langs kanten, indtil området er indrammet.
- I øverst højre hjørne ser du områdets m2 og omkredsen.
Hvilke træterrassebrædder skal du vælge?
Med en grundig planlægning og en skitse af terrassen, er du nu klar til at vælge materialer. Når du skal vælge terrassebrædder, er det vigtigt at overveje både æstetik, holdbarhed og vedligeholdelse. Der er mange forskellige typer træ at vælge imellem og overordnet kan der siges, at du får god værdi for pengene med trykimprægneret eller brunimprægneret træ. Komposit er et forholdsvist vedligeholdelsesfrit valg, men en af de mest populære, holdbare og æstetiske muligheder er hårdttræet: Ipé, Cumaru og Jatoba.
Hårdttræ træterrasse
Hårdttræ terrassebrædder er blevet en mere populær løsning til opbygning af træterrassen. Hårdttræs terrassebrædder er en suveræn løsning, der holder i utroligt mange år og giver samtidig et mere eksklusivt udseende. De er dog lidt sværere at bearbejde, da materialet er hårdere og mere sprødt end f.eks. normal gran og fyr – men det endelige resultat er det hele værd. De mest populære træsorter i hårdttræs terrassebrædder er Cumaru, Jatoba og Ipé, som du selvfølgelig kan finde på 10-4.dk.
Terrassebrædder i hårdttræ kan, i langt de fleste tilfælde, holde i mere end 40 år grundet den høje slidstyrke og formstabilitet, hvorfor de er perfekte til det hårde danske klima. Prisen på dem er derfor også en smule højere end f.eks. trykimprægnerede terrassebrædder, men i det lange løb vil det helt sikkert betale sig, da du ikke skal skifte dine terrassebrædder de næste mange år.
Ligesom alt andet træ får eksotiske/hårdttræs terrassebrædder et patina-udseende, hvis terrassebrædderne ikke bliver behandlet med en hårdttræsolie. Patina-udseende er dog noget, som bliver efterspurgt mere blandt vores kunder, da det giver et utroligt flot udseende. Husk dog at efterbehandle og vedligeholde dine terrassebrædder, hvis du vil beholde det naturlige udtryk så længe som muligt.
Cumaru terrassebrædder
Cumaru terrassebrædder er rødbrune eller gyldenbrune terrassebrædder med varierende træstrukturer, som giver et utroligt smukt og spændende farvespil på den glatte overflade. Det er modstandsdygtigt overfor vejrlig. Det mest eksklusive slutresultat opnås, ved at proppe skruehullerne med Cumaru-propper, så alle skruer er skjulte. Ved brug af propper, kan du desuden slibe terrassen efter nogle års brug, uden at slibe helt ned i skruerne.
Cumaru terrassebrædder har en utrolig høj slidstyrke og formstabilitet med en levetid på op til ca. 40 år.
Jatoba terrassebrædder
Jatoba terrassebrædder er hårde og formstabile terrassebrædder med en rødbrun farve, der giver et smukt og spændende farvespil. Jatoba terrassebrædder har flotte og varierende træstrukturer, er glatte på den ene side og smårillede på den anden side. Jatoba terrassebrædder har en levetid på ca. 30-40 år.
Ipé terrassebrædder
Ipé terrassebrædder er vores hårdeste træsort og det mest eksklusive valg af materiale. Ipé har en smuk mørkebrun farve med grønne nuancer i strukturen, som sikrer en fantastisk flot og holdbar terrasse med en levetid på helt op til ca. 45 år.
Lærk terrassebrædder
Lærk terrassebrædder er et stærkt naturprodukt, der er imprægneret fra naturens side og kan klare utrolig meget ballast. Uden behandling med træbeskyttelse vil du med tiden opleve en grålig farve/patina. Vil du gerne undgå det, skal du behandle dine lærketræs terrassebrædder med en egnet træbeskyttelse. Lærk terrassebrædder har en levetid på ca. 10-15 år.
Trykimprægnerede terrassebrædder
Trykimprægnerede terrassebrædder anvendes typisk til mindre terrasser samt til kolonihavehuse. Det er modstandsdygtigt mod råd og inekter og som oftest prisbilligt alternativ, men stadig en udmærket terrasseløsning, der kan holde i rigtig mange år. Det kræver dog, at det vedligeholdes på den rigtige måde.
Som hovedregel siger man, at trykimprægneret træ som minimum skal behandles hvert andet år. Med den rette vedligeholdelse kan levetiden være helt op til 25 år.
Brunimprægnerede terrassebrædder
Brunimprægnerede terrassebrædder er af samme høje kvalitet som de trykimprægnerede terrassebrædder, med en æstetisk tiltalende brunlig og gyldenbrun farve, der minder lidt om de eksotiske træsorter. De er fremstillede i klasse NTR AB, hvilket gør dem modstandsdygtige overfor vind og vejr.
Dog må de brunimprægnerede terrassebrædder ikke være i konstant berøring med hverken jord eller vand. Vores brunimprægnerede terrassebrædder har en rillet forside, som giver et utroligt flot udseende. Brædderne kræver vedholdelse for at bevare farven.
Thermowood terrassebrædder
Thermowood terrassebrædder eller varmebehandlet træ er blevet en mere populær løsning, da varmebehandlingen sikrer særdeles formstabile terrassebrædder, der holder sig pæne i mange år.
Varmebehandlede terrassebrædder kan ligge ubehandlede, hvor du med tiden vil opnå en patinering, som resulterer i en mere sølvgrå nuance. Ønsker du at bevare den brunlige og gyldne glød, bør du behandle dine Thermowood terrassebrædder med en olie mindst én gang om året. Thermowood terrassebrædder har en levetid på typisk over 20 år.
Komposit terrassebrædder
Komposit terrassebrædder er fremstillede af træ, plastik og bindemiddel, der tilsammen giver en stærk overflade, som er modstandsdygtig overfor al slags vejr samt angreb af insekter. Ønsker du en terrasse, som ikke skal vedligeholdes i samme omfang som en træterrasse, er komposit det perfekte valg.
Komposit terrassebrædder er fremstillet med strukturer og åretegninger, hvorfor de ligner terrassebrædder af rigtigt træ. De har også en lang holdbarhed.
Belægningssten
Vælger du en terrasse af belægningssten, får du en løsning, der kombinerer æstetik med praktisk holdbarhed. Belægningssten er kendte for deres robusthed og evne til at modstå både hårdt vejr og daglig brug, hvilket sikrer, at din terrasse forbliver smuk og funktionel år efter år. Med et bredt udvalg af farver, former og størrelser, kan du skræddersy din terrasse til præcis det udtryk, du ønsker, hvilket gør det muligt at skabe et unikt og personligt udendørs rum.
En af de store fordele ved belægningssten er den lave vedligeholdelse. De kræver minimal indsats for at holde sig pæne, og eventuelle skader kan nemt repareres ved at udskifte individuelle sten. Dette gør belægningssten til en både økonomisk og praktisk løsning for din terrasse.
Desuden tillader belægningssten vand at sive igennem og ned i jorden, hvis du sørger for at mellemrummene mellem fliserne er tilpas store. Ved at vælge belægningssten til din terrasse får du derfor en holdbar, smuk og venlig løsning, der vil forbedre dit udendørs livsrum.
Hvordan lægger du din træterrasse?
Er du i tvivl om, hvordan din træterrasse skal lægges? - Så håber vi, at følgende afsnit kan hjælpe dig bedre på vej!
Byg den underliggende konstruktion
Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på underlaget, før du skal montere dine nye terrassebrædder. For at opnå fuld stabilitet, skal du være sikker på, at underlaget er stabilt og sikkert. Derved undgår du også, at du måske skal omlægge hele terrassen igen.
Den bærende konstruktion kan laves på flere forskellige måder alt efter, hvor og hvordan din terrasse skal lægges. Hvis du skal have monteret terrassen i højden, anbefales det, at du faststøber trykimprægnerede stolper i jorden med beton.
Alt efter højde og areal af terrassen, skal stolperne som udgangspunkt støbes med en afstand på 2-3 meter. De tværgående bjælker, hvor selve terrassebrædderne skal fastgøres, monteres fast til stolperne. For at terrassebrædderne får den mest optimale støtte, skal strøer/tværbjælkerne have en afstand på mellem 40-60 cm.
Du kan derudover benytte dig af stolpesko eller skruefundamenter, hvilket gør at træet ikke er i kontakt med jorden, og på den måde kan man forhindre der går råd i den underliggende konstruktion.
Skal terrassen lægges på et underlag som f.eks. en græsplæne, hvor der ikke er fast bund, skal du sørge for, at bunden er gjort fast. Græsplænen skal udgraves, hvor der er plads til stabil- og læggegrus samt opklodsninger og strøer. Hvis din terrasse skal lægges på sådan et underlag, anbefales det, at du bruger en ukrudtsdug, så du undgår, at der vokser ukrudt op mellem terrassebrædderne.
Det er dog ikke fatalt, hvis du ikke anvender en ukrudtsdug. Du undgår blot at skulle fjerne eventuelt ukrudt på terrassen. Her kan det også være en fordel at bruge fliser, hvorpå den bærende konstruktion skal lægges. Jo større fliser, jo bedre, og det behøver ikke være nye fliser. Gamle fliser er ganske udmærkede.
Har du allerede en ældre terrasse af fliser, kan du også bruge denne som underlag. Det er oftest en fordel, da der ikke er så meget forarbejde før montering af underkonstruktionen.
Typisk er din fliseterrasse allerede i vater, men hvis den ikke er, kan du hurtigt bruge beton til at rette op på eventuelle ujævnheder. Du kan også bruge vores terrassefødder fra Eurotec med trinløs justering af højden. Har du i fortiden oplevet meget ukrudt her, kan du med fordel også anvende en ukrudtsdug over fliserne.
Vigtigt!
Hvis du anvender hårdttræs terrassebrædder, anbefaler vi på det kraftigste, at du KUN bruger hårdttræs strøer! Hvis der bruges trykimprægnerede strøer til hårdttræs terrassebrædder, kan du risikere, at hårdttræs terrassebrædderne trækker skruerne ud af de trykimprægneret strøer. Husk også her, at du lægger strøerne parallelt med hinanden med en afstand på maksimal 50 cm mellem hver strø.
Montering af træterrassen
Når du skruer dine terrassebrædder fast på den underliggende konstruktion, anbefales det, at de har en mellemrum på 8-10 mm. og ALDRIG mindre – ved afstand til mur, faste søjler eller lignende anbefaler 15 mm. Afstanden sikrer optimal ventilation, så terrassebrædderne tørrer hurtigere efter regnvejr. Her er afstandsklodser et utroligt godt stykke hjælpeværktøj, da du sikrer præcis samme mellemrum mellem hvert eneste terrassebrædde. Det anbefales desuden, at terrassebrædderne monteres med et fald på ca. 1 cm pr. 1 meter, så vandet nemmere kan løbe væk fra terrassebrædderne.
Når du modtager dine terrassebrædder, vil du ofte opleve, at ikke alle brædder er helt rette. Det gør sig især gældende ved de lange længder, hvilket dog ikke forhindrer en perfekt monteret terrasse. Her er det en fordel at bruge en skruetvinge, når du skruer terrassebrædderne fast til strøerne.
For den ultimative og flotteste afslutning af hårdttræs terrassebrædder, kan du med fordel bruge et propbor til forboring af dine skruer, så der er plads til terrassepropper. Bor en lille centimeter ned i dine terrassebrædder med et propbor, hvorefter du skruer dine skruer i for fastgørelse af terrassebrædderne.
Når skruerne er skruet godt ned i terrassebrædderne, skal du smøre en lille smule vandfast trælim på dine propper, som du forsigtigt banker ned i hullerne. Brug et stemmejern for at fjerne toppen af terrasseproppen, når limen er tør.
Slib med sandpapir som det sidste, så du får en perfekt og glat overflade, som endda kan slibes efter nogle år – uden du rammer skruerne. Husk, at sætte propperne i så årerne flugter med terrassebræddernes årer. Du finder vores terrassepropper her:
Strøer og den rigtige terrasseskrue
Det er vigtigt, at du anvender de rigtige terrasseskruer, når du lægger din træterrasse. Alt efter hvilke strøer du bruger, anbefaler vi nemlig forskellige skruer som du kan se her:
- Til hårdttræsstrøer: NKT Fasteners spun+ skrue 4,5x60 mm rustfri A4
- Til trykimprægnerede strøer: NKT Fasteners spun+ skrue 5,0x70 mm rustfri A4
Begge skruer kan anvendes til montering med terrassepropper for den helt eksklusive løsning. NKT Fasteners spun+ skruerne er testede, hvorfor disse er de mest anbefalelsesværdige valg til montering af hårdttræsterrassebrædder.
Se hele udvalget af terrasseskruer
Efter montering vil træet arbejde
Træ er et levende materiale, der optager og afgiver fugt i takt med variationen i den omgivende temperatur og relative luftfugtighed. Dimensionsændringer er uundgåelige i det nordiske klima, hvor udendørstemperaturen svinger fra ca. -15 til +30 grader på et år. Derudover kan bredden variere ca. +2/-2 mm og ca. +1/-1 i tykkelsen (ved levering). Efter lægning vil træet arbejde forskelligt fra planke til planke, og det må forventes, at smig samlingerne giver sig efter en periode.
For at bibeholde den naturlige glød og det rustikke udseende af dine hårdttræs terrassebrædder, er det vigtigt, at du behandler dine terrassebrædder med passende træbeskyttelse. Dine terrassebrædder vil dermed beholde det flotte udseende i rigtig, rigtig mange år. Hvis du ønsker et mere gråligt udseende, også kaldet patina, kan du undlade at behandle med træbeskyttelse. Med tiden vil du opleve, at netop den grålige farve bliver mere fremtrædende. Dette udseende er særdeles populært blandt arkitekter.
Monteringstilbehør
Når du skal montere din nye terrasse, er det meget vigtigt, du har de rigtige materialer og tilbehør til dette. Derfor har vi lavet en lille liste og redskaber, du med fordel kan anvende til opsætning af din terrasse, hvad end det er hårdttræs terrassebrædder, brunimprægneret- eller trykimprægneret terrassebrædder.
Brugen af det rette værktøj til montering af din terrasse, har en påvirkning af det færdige resultat samt gør arbejdet mere effektivt.
Læs guiden og vælg det rette tilbehør til montering af træterrassen
Træbeskyttelse
Det er essentielt, at du behandler og plejer din træterrasse rigtigt enten før eller efter opsætning, så du kan få mest muligt glæde af din træterrasse. På 10-4.dk har vi selvfølgelig også en løsning til dette. Vi forhandler et stort udvalg af træolier til træterrasser i mange forskellige træsorter. Er du helt på bar bund kan du bruge Goris guide til valg af rigtig træbeskyttelse.
Gori Træterrasseolie er velegnet til brug på træterrasser af trykimprægneret træ samt eksotiske træsorter. Den beskytter effektivt dine terrassebrædder mod belægninger og skimmel, så de forbliver pæne og kraftige i lang tid. Husk dog, at du minimum skal behandle dine trykimprægnerede terrassebrædder hvert andet år.
Inden du behandler træet
Nyt træ skal behandles så snart det er tørt (fugtindholdet er under 18%). Vejrliget gør at træet bliver snavset og solens UV stråler brænder på træoverfladen og jo længere tid du venter desto mere arbejde skal du bruge på at rense træet igen. Du kan bruge Tape-prøven om overfladen er ren.
Behandling af trykimprægneret, superimprægneret og eksotisk træ
Ifølge Gori foregår behandlingen som nedenfor, som du også kan følge på Goris vejledning.
- Behandling med Gori Fjern Belægninger eller Gori Fjern Belægninger Extra
- Vask med Gori Trævask eller brug højtryksrenseren
- Fjern nedbrudt materiale og løse træfibre
- 1-2 x Gori Transparent Træolie 303 - Træterrasser eller Gori Transparent Træolie 304 - Træterrasser
Behandling af lærketræ
- Behandling med Gori Fjern Belægninger eller Gori Fjern Belægninger Extra
- Vask med Gori Trævask eller brug højtryksrenseren
- Fjern nedbrudt materiale og løse træfiber
- 1xgrunding med Gori Transparent Grunder 11 eller 22
- 1-2 x Gori Transparent Træolie 303 - Træterrasser eller Gori Transparent Træolie 304 - Træterrasser
Spørgsmål?
Vi håber meget, at du er kommet nærmere på hvilken terrasse, der passer til netop dit behov. Hvis du har spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål og hjælpe dig med at finde de helt rigtige terrassebrædder. Ring, send e-mail eller chat med os i dag.