13. sep. 2024

Huset og haven i september. Få vedligeholdelsestips hos 10-4.dk

Huset og haven i september

Med indgangen til september måned, er sommeren på papiret slut. Sommerens varme aftager, og efterårets køligere vinde begynder at gøre deres indtog. Det betyder, at din have og dit hus har brug for særlig opmærksomhed, så de er klar til de kommende måneder. I september er der mange opgaver at tage fat på - fra at beskære buske og træer, til at forberede huset til vinterens kulde. Samtidig er det en tid, hvor du kan nyde de sidste frugter af sommerens arbejde, høste frugt og grønt, og gøre klar til efterårets farvespil.

Huset i september

Indenfor i huset er september en god måned til at tage sig af forskellige opgaver, der forbereder dit hjem til de køligere måneder. Her er nogle vigtige opgaver, du bør overveje.

Dug og kondens på ruderne

Med overgangen til lidt koldere og vådere vej opstår der lettere kondens og dug på ruderne i boligen, hvilket både kan give et usundt indeklima og give grobund for svamp og råd i karme og rammer. Vil du gerne vil undgå dette, er der et par gode, hurtige råd at følge:

  • Luft ud med gennemtræk i hjemmet, og gerne 3 gange dagligt på 10 minutter.
  • Fjern duggen fra ruderne med en karklud eller køkkenrulle. Det er bedre at fjerne den, end at lade den sidde.
  • Hav radiatorer under vinduerne. Den tørre luft vil modvirke kondens, når den passerer op foran ruden.
  • Hold samme temperatur i hele boligen i efteråret/vinteren. Skiftende temperaturer i de forskellige rum i boligen, kan være skyld i kondens og dug på ruderne.

Tjek op på fjernvarme, naturgas, oliefyret, radiatorer og gulvvarme

Inden vinterens komme kan det være rigtig nyttigt at tjekke op på om din varmekilde er klar til årstiden. Fjernvarmeanlægget bør tjekkes løbende, og gerne både før og efter vinteren. Indstil det til vinterens drift og vær opmærksom på, at alt fungerer som det skal efter at der har været lukket ned for varme til radiatorer. Naturgasanlægget skal efterses på at kedel, varmtvandsbeholder og varmefordelingssystemet er i orden, og det bør kigges på af en professionel, da det kan være en kompliceret opgave. Oliefyret skal også efterses, da sod, skidt og en ustabil forbrænding kan betyde at du ikke får nok ud af forbrændingen, og dermed mister du penge. Det anbefales at du får tjekket oliefyret årligt af en fagmand, som samtidig også renser kedlen. Der er næsten altid en pakning eller et filter der er smudset.

Tjek, at dit varmesystem fungerer korrekt. Dette inkluderer at lufte radiatorerne ud og kontrollere termostaterne, så du er sikker på, at varmen fordeles jævnt i hjemmet. Kig efter om vandtrykket i systemet er korrekt og om der skal påfyldes vand.

Forberedelse af pejs eller brændeovn

At have en pejs eller brændeovn i hjemmet er en fantastisk måde at skabe varme og hygge på, især når efteråret og vinteren begynder at melde sig. For at sikre, at din pejs eller brændeovn fungerer optimalt og sikkert, er der flere ting, du bør gøre i september:

  • Rensning af pejs eller brændeovn
    • Start med at fjerne aske og sodrester fra brændkammeret. Brug en askesuger eller en skovl til at fjerne ophobet aske. Asken fjernes regelmæssigt, da det kan påvirke forbrændingen og reducere effektiviteten. Hvis din pejs eller brændeovn har glasdøre, bør du også rengøre disse for at sikre, at de ikke er dækket af sod, som kan forringe udsynet og reducere lyset fra flammerne.
  • Tjek af skorstenen:
    • Skorstenen er en central del af sikkerheden ved brug af pejs eller brændeovn. Over tid kan sod ophobe sig i skorstenen, hvilket kan føre til en brandfare. Den kan du få en  professionel skorstensfejer til at inspicere og rense skorstenen mindst én gang om året, helst inden fyringssæsonen begynder. En ren skorsten sikrer også, at røgen trækkes effektivt ud af huset.
  • Tjek af brændeovnen eller pejsens tætning
    • Undersøg tætningslisterne omkring lågerne på din brændeovn eller pejs. Hvis disse lister er slidte eller beskadigede, kan det medføre ineffektiv forbrænding og træk, hvilket betyder, at du bruger mere brænde for at opnå samme varme. Udskift tætningslisterne, hvis nødvendigt, for at sikre optimal ydeevne.
  • Kontrol af ventilationsåbninger:
    • Det er vigtigt at sikre, at alle ventilationsåbninger i og omkring din pejs eller brændeovn er frie for blokeringer. Dette inkluderer både luftindtag og røgudløb. Sørg for, at frisk luft kan strømme ind i forbrændingskammeret, og at røg effektivt kan slippe ud gennem skorstenen. En god luftcirkulation er afgørende for en effektiv og sikker forbrænding.
  • Brændsel:
    • Sørg for at have nok brænde til vinteren, og opbevar det korrekt. Brænde skal være tørt, da fugtigt træ ikke brænder effektivt og skaber mere røg og sod, hvilket kan føre til hurtigere ophobning af sod i skorstenen. Det anbefales at bruge træ, der har tørret i mindst et år, og som er opbevaret på et tørt og ventileret sted.
  • Sikkerhedsudstyr:
    • Tjek dine røgalarmer og kuliltealarmer for at sikre, at de fungerer korrekt. Når du bruger en pejs eller brændeovn, er det afgørende at have fungerende sikkerhedsalarmer, da forbrændingsprodukter som kulilte kan være farlige, hvis de slipper ud i hjemmet. Sørg for at have ekstra batterier ved hånden og test alarmerne regelmæssigt.
  • Brugsanvisning og vedligeholdelse:
    • Hvis du har en nyere brændeovn eller pejs, kan det være en god idé at gennemgå brugsanvisningen for at sikre, at du følger alle producentens anbefalinger for vedligeholdelse og brug. Dette kan inkludere specifikke rengøringsmetoder, anbefalede typer brændsel, eller hvordan du bedst justerer luftindtaget for at opnå optimal forbrænding.

Ved at forberede din pejs eller brændeovn grundigt i september, sikrer du, at du kan nyde de kolde måneder i tryghed og varme. Det forlænger også levetiden på din pejs eller brændeovn og minimerer risikoen for uheld eller ineffektiv forbrænding.

Huset og haven i september.Vedligeholdelsestips hos 10-4.dk

Gennemgang af husets isolering

Isolering er en afgørende faktor for at opretholde en behagelig temperatur i dit hjem og for at reducere energiforbruget, især når de koldere måneder nærmer sig. I september er det en god idé at tjekke isoleringen i dit hjem for at sikre, at den er i god stand og tilstrækkelig til at holde varmen inde og kulden ude. Her er, hvad du bør fokusere på:

  • Loftisolering
    • Varmen stiger opad, og derfor er loftet en af de vigtigste steder at have god isolering. Tjek, om loftisoleringen er tyk nok, mindst 300 mm anbefales i mange tilfælde, og fri for huller eller skader. Over tid kan isoleringsmateriale synke sammen eller blive komprimeret, hvilket reducerer dets effektivitet. Hvis isoleringen ikke er tilstrækkelig, kan det være nødvendigt at lægge et ekstra lag for at opnå optimal isolering.
  • Vægisolering
    • Væggene i dit hjem bør også være godt isolerede for at forhindre varmetab. Hvis dit hjem har hulmursisolering, bør du overveje at få den inspiceret for at sikre, at den stadig fungerer effektivt. Over tid kan hulmursisolering synke eller forskubbe sig, hvilket skaber kolde pletter på væggene. Hvis du har massive vægge uden isolering, kan det være en god idé at overveje indvendig eller udvendig isolering.
  • Kælder og fundamentisolering
    • Kulde kan trænge ind gennem gulve og fundament, især hvis du har en uopvarmet kælder eller krybekælder. Tjek, om kældervæggene og gulvene er isolerede. Hvis der er tegn på kuldebroer, altså steder, hvor kulde kan trænge ind, kan det være nødvendigt at forbedre isoleringen. Isolering af gulvet over en krybekælder kan også hjælpe med at forhindre træk og holde gulvet varmt. Det kan også være nødvendigt at opsætte platonplader udendørs eller kigge på den indvendige fugtsikring for at undgå fugtindtrængen.
  • Tjek for kuldebroer og utætheder
    • Kuldebroer er områder i konstruktionen, hvor varme kan slippe ud, og kulde kan trænge ind, hvilket kan reducere effektiviteten af isoleringen. Dette kan ofte forekomme ved samlinger mellem vægge og loft, omkring vinduer og døre, og i hjørner. Gå systematisk dit hjem igennem og føl efter træk eller kolde områder. Brug termiske kameraer eller infrarøde temperaturmålere, hvis du har adgang til dem, for at identificere skjulte kuldebroer.
  • Dampspærre og ventilation
    • En korrekt installeret dampspærre er vigtig for at forhindre fugtproblemer, der kan opstå i isoleringslaget, især i loft og vægge. Sørg for, at dampspærren er intakt og ikke har huller eller revner. Samtidig er det vigtigt at sikre, at der er tilstrækkelig ventilation i dit hjem for at undgå kondens, som kan føre til mug og råd. Overvej, om din ventilation fungerer optimalt, og om der er brug for at tilføje eller opgradere ventilationen, især i områder som loft og kælder.
  • Tjek og opgradering af vinduer og døre
    • Selvom dette mere handler om tætning end isolering, er vinduer og døre vigtige for at sikre, at varme ikke slipper ud. Hvis dine vinduer er gamle og enkeltglas, kan det være en god investering at opgradere til termoruder eller lavenergiruder, som tilbyder bedre isolering. Døre, især yderdøre, bør også have ordentlig isolering og tætning. Tjek, om der er utætheder omkring karme og justér eller udskift tætningslister, hvis nødvendigt.
  • Opgradering af isoleringsmaterialer
    • Hvis din eksisterende isolering er forældet eller ikke effektiv nok, kan det være værd at overveje at opgradere til moderne isoleringsmaterialer. Nye materialer som sprøjteisolering, cellulose eller stenuld kan tilbyde bedre ydeevne og længere holdbarhed. Tal med en professionel for at få rådgivning om, hvilke materialer der passer bedst til dit hjem og dine behov.
  • Sikkerhedsaspekter
    • Når du arbejder med eller omkring isolering, skal du huske på sikkerhedsaspekterne. Nogle ældre isoleringsmaterialer kan indeholde farlige stoffer, så hvis du har mistanke om, at dit hjem kan have disse materialer, bør du få dem testet og fjernet af professionelle. Sørg også for at bruge beskyttelsesudstyr som handsker og maske, når du arbejder med isolering, for at undgå irritation af hud og luftveje.

Ved at gennemgå og forbedre isoleringen i dit hjem i september, kan du sikre, at dit hus bliver mere energieffektivt, holder bedre på varmen og giver en højere komfort i vintermånederne. Dette kan også reducere dine varmeregninger betydeligt og minimere din miljøpåvirkning ved at spare energi.

Andre gode opgaver du skal være opmærksom på

  • Rens eller udskift filtre i ventilations- og aircondition-systemer, hvis du ikke allerede har gjort det. Et rent system sørger for bedre luftkvalitet i dit hjem og kan hjælpe med at reducere støv og allergener.
  • Gå tætningerne omkring vinduer og døre efter for at sikre, at der ikke er sprækker eller utætheder, som kan forårsage træk. Udskift tætningslister, hvis nødvendigt, og overvej at montere energibesparende gardiner eller persienner. 
  • Planlæg og begynd på indendørs vedligeholdelsesprojekter, som du måske har udsat henover sommeren. Det kunne være malerarbejde, mindre reparationer eller opdatering af indretningen.
  • September er en perfekt tid til at gøre dit hjem hyggeligt og varmt til efteråret. Overvej at tilføje bløde tæpper, varme farver, stearinlys og andre hyggelige elementer, der gør dit hjem til et behageligt sted at være, når dagene bliver kortere og køligere.

Årets gang i hus og have i september hos 10-4.dk

Haven i september

I september er haven ved at skifte fra sommerens frodighed til efterårets rolige farver. Der er flere vigtige opgaver, du bør udføre i haven denne måned for at sikre, at den er godt forberedt til vinteren og klar til at blomstre igen til foråret. Har du plantet vilde blomster kan du være heldig at de blomstrer nu. Her er en liste over de vigtigste opgaver.

Oprydning i bedet og plant stauder

Fjern døde og visne planter fra blomsterbede og grøntsagshaver. Det hjælper med at forhindre sygdomme og skadedyr i at overvintre i haven. Du kan også grave kompost ned i bedene for at forbedre jordens kvalitet til næste sæson. Mange stauder har brug for at blive delt hvert tredje til femte år for at holde dem sunde og blomstrende. Grav dem op, del dem forsigtigt, og plant dem om i nye områder af haven, hvor de kan vokse sig store og stærke.

Gød og så nyt græs i græsplænen 

Græsplænen kan have godt af en omgang efterårsgødning, som er rig på kalium. Det hjælper græsset med at opbygge stærkere rødder og forberede sig på vinteren. Undgå gødning med for meget kvælstof, da dette fremmer bladvækst, som ikke er ønskeligt på dette tidspunkt af året. Vil du gerne have mere græs næste år? Så er september typisk en god måned at så nye græsfrø i. Når det stadig er lunt, men det også er begyndt at regne mere, har græsset optimale vækstbetingelser. Og det er nu, du skal slå til, hvis du vil have mere gang i græsset til næste år.

Høst æbler

September er ofte den tid på året, hvor mange æblesorter er plukkemodne. Hvis du gerne vil være sikker på, at æblet er modnet nok til at blive plukket, kan du gøre en af følgende ting. Tag fat i æblet, og drej stilken en halv omgang. Giver æblet ikke slip efter en halv omgang, er det endnu ikke plukkemodent. Pluk et æble, og del det i to. Hvilken farve har kernerne? Er kernerne hvide, er æblet endnu ikke modnet nok. Er de derimod brune, er æblet spiseklart. Gem dog de mindste æbler til havens dyr.

Sidste frist for beskæring af mange træer

September er et godt tidspunkt at beskære visse buske og træer, især de, der har blomstret tidligt på sommeren. Fjern døde eller beskadigede grene, og form buske og træer for at fremme en sund vækst næste sæson. Vær dog opmærksom på ikke at beskære for meget, da nogle planter har brug for deres blade til at opsamle energi til vinteren. Jo senere på året du beskærer træerne, jo sværere har træerne ved at hele sårene efterfølgende. Så udnyt at varmen stadig er der, mens den er der.

Læg nye blomsterløg

Den perfekte kombination af varme og vådt vejr, som september oftest byder på, er de perfekte betingelser for mange blomster og planter. Omstændighederne gør, at blomsterløgene ganske simpelt kan nå at danne rødder og etablere sig i jorden inden den bliver for kold, og så er de ellers klar når det igen bliver forår. Du kan forårsløg som tulipaner, påskeliljer, krokus og hyacinter. Løgene skal i jorden om efteråret, så de kan etablere sig og være klar til at blomstre, når foråret kommer. Plant dem i grupper for at skabe smukke, farverige klumper af blomster til foråret.

Rens tagrender for blade

Efterårets komme betyder som oftest, at bladene så småt begynder at slippe træernes grene, og i stedet lander mange forskellige steder rundt om huset og i haven. Et af de steder de oftest lander er i tagrenden, hvilket kan betyde en decideret tilstopning af tagrenden. Dette vil betyde, at vandet finder andre veje, og fx løber ned af husmuren, hvilket ikke er godt for muren. Det er derfor vigtigt at få renset tagrenderne for blade, så vandet igen kan løbe frit i tagrenden.

Huset og haven i september. Vedligeholdelsestips fra 10-4.dk

Andre gode opgaver i september

  • Har du problemer med dræbersnegle i haven? Så er det nu, du kan få et forspring i kampen mod dem. Dræbersneglene lægger nemlig deres æg i efteråret – og typisk fra august til november måned. Du finder oftest æggene i klumper af 20-30 styk flere steder, så som direkte på jorden, i små sprækker i jorden, under brædder og trærødder og i kompostbunken. Når du har samlet æggene kan du vælge at smide dem i skraldespanden, kvase dem eller hælde kogende vand på. Bemærk: Dræbersnegleæg er mælkehvide eller orangefarvede til at begynde med, og bliver mere gullige, når de er lidt ældre. Til sammenligning er almindelige snegleæg oftest både større og klarere i farven.
  • Der er stadig lidt liv tilbage i tomatplanterne, og der sidder ofte tomater på planterne, som ikke skal modnes meget, før de er klar til plukning. For at give plads til at de kan udvikle sig, er det en god ide at fjerne de helt små, grønne tomater, så planterne fokuserer de sidste kræfter på de tomater, der rent faktisk kan nå at blive til noget.

  • Vil du gerne gemme dine kartofler til vinteren? Så er det vigtigt at de bliver helt færdige med at vokse først, så de har en mere robust skræl til opbevaringen. Husk i øvrigt, at det er bedst at opgravningen sker på en tørvejrsdag, så kartoflerne er så ”velbevarede” som muligt. Så holder de længere.

  • Efteråret er et godt tidspunkt at fjerne ukrudtet, da du dermed sikrer dig, at færre frø og rødder er tilbage i jorden til næste år. Fjerner du ukrudtet nu, er jorden sundere når foråret kommer, og du kan dermed lettere plante de ting, du gerne vil have i haven i en bedre jord.

  • Tjek dine haveredskaber for slid og skader. Skift efentuelt kniv på græsslåmaskinen og robotplæneklipperen. Det er også en god idé at rengøre og opbevare dine redskaber et tørt sted for at undgå rust.

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året? Læs mere om årets gang i huset og haven.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.